10 жовтня відзначається Всесвітній день психічного здоров’я

Ця дата входить до переліку міжнародних днів, що запроваджені в ООН.

Всесвітній день психічного здоров’я відзначається з 1992 року за ініціативи Всесвітньої федерації психічного здоров’я. Метою Всесвітнього дня психічного здоров’я є скорочення поширеності депресивних розладів, шизофренії, хвороби Альцгеймера, наркотичної залежності, епілепсії, розумової відсталості.
Психічне здоров’я – це рівновага та сталість психіки людини, адекватне сприйняття реального світу, нормальна діяльність вищих психічних функцій. Психічне здоров’я стосується розуму, інтелекту та емоцій. Його основою вважають стан загального душевного комфорту, який адекватно регулює поведінку людини в процесі життєдіяльності. Важливо аби кожна людина, обираючи той чи інший спосіб життя, брала до уваги не тільки збереження фізичного здоров’я, але й дбала про свій задовільний психічний стан.

На сьогодні, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, близько 25% людей у всьому світі потребують допомоги спеціалістів у вирішенні проблем, які пов’язані з незадовільним станом психічного здоров’я.

Темп сучасного життя сприяє виникненню стресових ситуацій.

Щоб уникнути стресів та депресії вживайте в їжу наступні продукти:

  • Шоколад, що є лідером серед всіх продуктів-антидепресантів. Адже в зернах какао міститься речовина фенілетіламін, що сприяє активному продукуванню організмом людини гормонів щастя.
  • Банани. У цьому фрукті міститься багато алкалоїдухарману, що викликає ейфорію.
  • Твердий сир. Експерти стверджують, що сорт сиру “рокфор” навіть піднімає настрій.
  • Вівсянка, що містить тіамін або вітамін оптимізму, а також магній.
  • Суші з лососем – у цій страві знаходиться велика кількість жирних кислот, які вважаються лютими ворогами стресу.
  • Перець Чилі, на думку експертів, дарує відчуття щастя, його основна складова – капсацін – придушує болючі відчуття й піднімає тонус.
  • Насіння соняшника. Воно багате на клітковину й фолієву кислоту, тому підтримує у нормі нервову систему.