Літня пора – час не тільки сонця і пляжу, але перш за все – морозива. Нині його продають скрізь і в таких кількостях, що розбігаються очі, і тут головне – правильно вибрати. Тим більше, що хороший десерт допоможе вгамувати голод, адже містить натуральні жири і білки. А ось сурогат не тільки не дасть ситості, але й може викликати алергію.
Як обрати безпечне морозиво?
- Звертайте увагу на склад. У хорошому морозиві не має бути рослинного масла, синтетичних барвників, штучних загусників й інших хімічних добавок – лише натуральні інгредієнти. Добавки – дуже важливі компоненти всього ласоща. Одні з них корисні і по-справжньому смачні, інші навпаки – нічого, крім порушень обміну речовин організму не подарують. Завжди варто вибирати морозиво, що містить цукати, горіхи або мармелад. Ці харчові добавки натуральні, несуть свою частинку користі і не залишають після себе неприємного післясмаку. Якщо говорити про «ешки», то безпечними вважаються Е330 – лимонна кислота, Е163 – барвник із чорноплідної горобини, Е160 – барвник із моркви.
Уникайте «суничних смаків» або «фруктових раїв». Навряд чи хтось із виробників буде настільки щедрий, що зможе додати в морозиво справжній фруктовий або ягідний сік. Та й інформація на упаковці зазвичай прямо скаже, що до складу морозива входять ароматизатори, ідентичні натуральним.
- Зверніть увагу, купуючи морозиво на вагу, особливо в сумнівних місцях: з’ясувати склад і термін придатності такого продукту дуже складно. Тим більше, що в мобільних торгових точках-холодильниках складніше зберігати правильний температурний режим. Зважитися на вагові ласощі можна тільки в разі, якщо це кіоск відомого виробника (наприклад, за франшизою), де дотримуються стандартів виробництва і зберігання. Не купуйте морозиво деформоване, з порушеною упаковкою, шматочками льоду в ньому – це свідчить про неправильне зберігання. Продукт, який уже розтавав або на момент продажу є м’яким, – дуже небезпечний. В такому морозиві досить активно починають розмножуватися різні мікроорганізми: кишкова паличка, плісняві гриби та дріжджі. А у великій кількості вони можуть призвести до кишкових отруєнь. Впевнено ж можна купувати упаковане морозиво в невеликих магазинчиках та кіосках.
- Якщо на упаковці великими літерами написано, що це морозиво «Дитяче», то вказане дрібним шрифтом, має це підтвердити.
- Звертайте увагу на маркування, які саме нормативні документи зазначено на упаковці. Для морозива є три стандарти: ДСТУ 4733:2007 – морозиво на молочній основі (молочне, вершкове і пломбір) повинно вироблятися винятково з молока та продуктів його переробки, без застосування будь-яких жирів та білків немолочного походження, ДСТУ 4734:2007 – виготовляється на основі плодово-ягідної або овочевої сировини з додаванням цукрового сиропу, натуральних барвників, ароматизаторів та інших необхідних для виробництва інгредієнтів, ДСТУ 4735:2007 – виготовляють з комбінованим складом сировини і випускають із частковою заміною молочної сировини на компоненти рослинного походження (рослинні жири).
- 5. Купуючи шоколадне морозиво, зверніть увагу на його структуру – якщо немає шматочків шоколаду і колір однорідний, швидше за все в ньому не натуральний шоколад, а барвник та ароматизатор «ідентичний натуральному», що має бути зазначено на упаковці.
- 6. Уникайте ненатуральних яскравих кольорів – це говорить про наявність «хімії». Якісне морозиво повинне танути при кімнатній температурі 15-20 хвилин, рівномірно, без утворення води. Чим швидше воно тане і чим рідші краплі – тим більше в ньому води і менше молока або вершків.
Тож будьте уважними і смакуйте на здоров’я!
10.06.2021
10 червня – Всесвітній день морозива
Літня пора – час не тільки сонця і пляжу, але перш за все – морозива. Нині його продають скрізь і в таких кількостях, що розбігаються очі, і тут головне – правильно вибрати. Тим більше, що хороший десерт допоможе вгамувати голод, адже містить натуральні жири і білки. А ось сурогат не тільки не дасть ситості, але й може викликати алергію.
Як обрати безпечне морозиво?
Уникайте «суничних смаків» або «фруктових раїв». Навряд чи хтось із виробників буде настільки щедрий, що зможе додати в морозиво справжній фруктовий або ягідний сік. Та й інформація на упаковці зазвичай прямо скаже, що до складу морозива входять ароматизатори, ідентичні натуральним.
Тож будьте уважними і смакуйте на здоров’я!