Інноваційні підходи в організації дитячого харчування

Держпродспоживслужба долучена до реалізації реформи шкільного харчування, ініційованої першою леді України Оленою Зеленською. Мета реформи – забезпечити учнів здоровим, збалансованим та різноманітним харчуванням, відповідно до міжнародних стандартів.

Одним із найважливіших кроків в процесі зміни та переформатування системи організації харчування в закладах освіти та забезпечення дітей якісною та поживною їжею є затвердження Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року. Одним із базових компонентів цього плану є модернізація інфраструктури шкільного харчування в громадах.

Однією з масштабних трансформацій в реформі стало запровадження нової моделі організації харчування – фабрики-кухні, яка є інноваційною моделлю, затверджена урядом у 2023 році. Це окреме підприємство зі своїми потужностями, яке розташоване за межами школи.

Так, у рамках обміну досвідом щодо впровадження сучасних підходів до організації шкільного харчування начальник Херсонського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Марина Малахова відвідала та ознайомилась із роботою фабрики-кухні в м. Буча, яка є інноваційним рішенням для України.

Фабрика-кухня спеціалізується на приготуванні їжі та її охолодженні за так званою технологію «cook and chill». Це окреме підприємство, в якому здійснюється приготування, шокове охолодження (при температурі 3°С) готових страв та доставка в охолодженому вигляді до навчальних закладів та закладів оздоровлення та відпочинку.