Якість та безпечність питного водопостачання: результати роботи за 9 місяців 2025 року

З метою забезпечення стабільної санітарно-епідемічної ситуації в регіоні Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області проводить моніторинг об’єктів водопостачання, здійснює контроль щодо якості та безпечності питної води, що подається населенню, а також бере участь у комісійних обстеженнях об’єктів водопостачання та водовідведення за участі представників органів місцевої влади.

Упродовж 9 місяців 2025 року Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області проведена наступна робота:

  • проведено позапланову перевірку комунального підприємства щодо дотримання вимог санітарного законодавства у сфері питного водопостачання (функціонування бювету). За результатами перевірки складено припис, після усунення порушень погоджено санітарний паспорт бювету;
  • фахівці взяли участь у комісійних обстеженнях 9 комунальних підприємств питного водопостачання, обстежено 35 артезіанських свердловин – направлено 6 листів на адреси начальників військових адміністрацій громад і директорів комунальних підприємств з пропозиціями щодо усунення виявлених порушень;
  • здійснено моніторингові відвідування 12 пунктів розливу питної води, розміщених в м. Херсоні. За результатами направлено листи до Херсонської МВА, Представництва дитячого фонду ООН (UNICEF) в Україні, Благодійного Фонду «МАВІ ХІЛЯЛЬ, ТОВ «ЕКО Технологія Україна» з відповідними пропозиціями, які виконані;
  • проведено роботу з розгляду та погодження робочих програм виробничого контролю якості та безпечності питної води комунальних підприємств відповідно до Порядку розроблення підприємствами централізованого водопостачання та централізованого водовідведення технологічних регламентів, затвердженого наказом Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України від 12.04.2024 № 309;
  • до військових адміністрацій та керівників підприємств питного водопостачання направлено 227 листів з питань організації виробничого лабораторного контролю питної води, розроблення підприємствами централізованого водопостачання технологічних регламентів, вжиття заходів з усунення причин забруднення питної води тощо, а також поширення на інформаційних ресурсах матеріалів з профілактики інфекційних захворювань (сальмонельоз, гепатит А);
  • у робочому порядку надавались консультації директорам комунальних підприємств Херсонської області щодо необхідності проведення виробничого лабораторного контролю безпечності та якості питної води, рекомендації щодо усунення ризиків у сфері санітарно-епідемічного добробуту населення.

За даними комунальних підприємств, упродовж 9 місяців 2025 року 0,6% досліджених проб питної води не відповідають гігієнічним вимогам  (проти 1,6% за 9 місяців 2024 року), в тому числі:

  • 0,2 % – за мікробіологічними показниками (проти 1,1% в 2024 році),
  • 1,1 % – за фізико-хімічними показниками (проти 1,96% за 9 місяців 2024 року).

Водночас випадків спалахів інфекційних або неінфекційних захворювань, харчових отруєнь, пов’язаних із вживанням питної води, на підконтрольній Україні території Херсонської області не зареєстровано. Це свідчить про належну роботу фахівців державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області. Робота, спрямована на забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя громадян Херсонщини, триває.

Також інформуємо, що з питань здійснення лабораторних досліджень питної води ви можете звернутися до Херсонської регіональної державної лабораторії ім. професора Л.С. Ценковського Держпродспоживслужби. Лабораторія здійснює:

  • відбір проб з виїздом спеціалістів на місце;
  • дослідження питної води за органолептичними, фізико-хімічними, мікробіологічними, радіологічними та санітарно-токсикологічними показниками.

У разі додаткових питань – звертайтеся за номером: (066) 86 86 168, (098) 55 40 119.

Е-mail: khersonobllabvet@gmail.com