Санітарне очищення територій

Бериславське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області повідомляє, що культура поводження з побутовими та іншими відходами в Україні залишається на вкрай низькому рівні. Засмічення населених пунктів, лісів, регулярне виникнення стихійних звалищ, тощо, набули загрозливих масштабів.

Серед іншого, причинами таких явищ є відсутність економічних стимулів до збереження чистоти при поводженні з відходами, в першу чергу твердими побутовими. На сьогоднішній день в законодавстві України не існує чіткого визначення терміну «тверді побутові відходи» натомість у статті 1 Закону України «Про відходи» визначається загальна термінологія таких понять:

  1. Відходи – будь-які речовини, матеріали і предмети, що утворилися у процесі виробництва чи споживання, а також товари (продукція), що повністю або частково втратили свої споживчі властивості і не мають подальшого використання за місцем їх утворення чи виявлення і від яких їх власник позбувається, має намір або повинен позбутися шляхом утилізації чи видалення;
  2. Побутові відходи – відходи, що утворюються в процесі життя і діяльності людини в житлових та нежитлових будинках (тверді, великогабаритні, ремонтні, рідкі, крім відходів, пов’язаних з виробничою діяльністю підприємств) і не використовуються за місцем їх накопичення;
  3. Тверді відходи – залишки речовин, матеріалів, предметів, виробів, товарів, продукції, що не можуть у подальшому використовуватися за призначенням.

Отже, із вище наведеного можна сформувати, що тверді побутові відходи – це відходи (залишки речовин, матеріалів, предметів, виробів, товарів, чи продукції) які утворилися в процесі життєдіяльності людини та не використовуються нею.

Ця тема являється актуальною для об’єднаних територіальних громад Бериславського району, як і для більшості інших районів області, адже в більшості населених пунктів ще не впроваджено роздільне збирання побутових відходів, по деяким населеним пунктам ще не розроблено схеми санітарної очистки тощо, тому питання дотримання законодавства у сфері поводження з твердими побутовими відходами знаходиться під постійним контролем фахівців Бериславського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

Хотілось відзначити і позитивні зрушення: після деокупації поновили роботу з централізованого збору та вивезення твердих побутових  відходів від населення комунальні підприємства в смт Високопілля та смт Велика Олександрівка Бериславського району.  Робота проводиться згідно розроблених графіків щоденного вивезення твердих побутових відходів від населення та укладаються угоди. Звичайно, що заходи, які направлені на відновлення даної роботи на деокупованих територіях Бериславського району ускладнюються по причині продовження масованих обстрілів територій прилеглих до р. Дніпро та Каховського водосховища, а також через замінування значних територій та наявності великої кількості вибухонебезпечних предметів.

Питання контролю за дотриманням законодавства у сфері поводження з твердими побутовими відходами і надалі буде одним із пріоритетних в роботі спеціалістів Бериславського районного управління.