Сальмонельоз — це кишкова інфекція, що викликається ентеробактеріями з роду Salmonella. Сальмонели зустрічаються повсюдно і відрізняються незліченним різноманіттям. На даний момент в рамках двох основних видів — Salmonella bongori і Samonella enterica, науці відомі понад 2500 типів цих мікроорганізмів. Бактерії роду сальмонел здатні виживати до декількох тижнів в сухих умовах середовищі і до декількох місяців в більш сприятливих (наприклад, у воді).
Хоча більшість людей переносить сальмонельоз без ускладнень, перебіг цієї хвороби може бути тяжким, особливо якщо сальмонельоз нашаровується на наявні серйозні захворювання. У важкій формі хвороба частіше протікає у пацієнтів старшого віку, людей з імуносупресією (ослабленим імунітетом) і немовлят.
Механізм передачі сальмонельозу
Як правило, сальмонельоз передається через забруднені продукти харчування. Рідше можливий контактно-побутовий спосіб передачі, ймовірність цього зростає в тісному колективі, наприклад, в стаціонарі, в дитячому саду і т.п. Збудники сальмонельозу можуть проходити через весь харчовий ланцюг: від заражених тварин до продуктів харчування, якщо вони не були якісно оброблені.
Зараження на сальмонельоз можливе і через забруднену воду: при питті або її використанні для приготування їжі. Людина також може заразитися сальмонельозом під час купання, в разі заковтування брудної води з водойми.
Часто зараження відбувається після контакту з тваринами, в тому числі і домашніми. У заражених тварин ознаки хвороби можуть не проявлятися.
Ознаки сальмонельозу
Зазвичай сальмонельоз проявляється протягом 1-3 діб після зараження, а тривалість хвороби варіюється від декількох днів до тижня. Для цієї інфекції характерні такі скарги:
• висока температура;
• біль в животі, здуття;
• зниження апетиту;
• діарея;
• нудота, блювота;
• блідість;
• слабкість, ломота в тілі;
• висип на шкірі.
За відсутності правильного лікування інфекційний процес може поширитися і на товсту кишку, болі в животі посилюються і стають переймоподібними, копрограма в такому випадку покаже появу крові або слизу в калі.
Також існують важкі форми сальмонельозу — тифоподібна і септична. За тифоподібної форми клінічна картина може доповнюватися висипаннями на шкірі і інфекційно-токсичним шоком. Септична форма відрізняється генералізованим ураженням різних органів і систем організму людини.
Діагностика і перша допомога при сальмонельозу
Діагноз «сальмонельоз» не може бути поставлений на підставі анамнезу і клінічних проявів, оскільки схожі симптоми має безліч інших хвороб шлунково-кишкового тракту. Діагностика зазвичай включає в себе лабораторне дослідження калу і аналіз крові. Однозначно визначити наявність збудників сальмонельозу в організмі дозволяє дослідження методом ПЛР.
Сальмонельоз викликає зневоднення, тому пацієнту з таким діагнозом необхідно пити якомога більше рідини. Велике значення в наданні першої допомоги має раціон харчування – рекомендується обмеження споживання кількості їжі в перші кілька днів хвороби на 10-15%. Правильний раціон багато в чому залежить від ступеня тяжкості захворювання, тому складати його краще разом з лікарем.
Профілактика сальмонельозу
Заходи для запобігання сальмонельозу такі ж, як і для інших кишкових інфекцій харчового походження. Необхідно дотримуватися правильної технології приготування і зберігання їжі, уникати вживання сирих продуктів, а також ретельно мити або ошпарювати окропом посуд після взаємодії з ними. Також важливо не купувати харчові продукти в невстановлених місцях і дотримуватися правил особистої гігієни.
Сальмонела стійка до заморожування, і може продовжувати жити на харчових продуктах в холодильнику. До високих температур сальмонели куди менш стійкі: при 60°С вони гинуть за 1 годину, при 80°С — за кілька хвилин. Також для бактерій роду сальмонел згубні більшість дезінфікуючих засобів.
Самолікування протимікробними препаратами не рекомендується, оскільки вони можуть не знищити бактерію повністю і сприяти розвитку у збудника стійкості до застосовуваних засобів. Антибактеріальні препарати зазвичай приймаються тільки за важких форм хвороби і тільки під контролем лікаря.
Часто спостерігаються спалахи сальмонельозу серед тісно контактуючих людей, особливо якщо вони разом готують і приймають їжу. Тому, якщо один з членів сім’ї захворів на сальмонельоз, рекомендується провести дезінфекцію предметів загального користування і обстежити інших. Профілактиці сальмонельозу також сприяє здоровий спосіб життя і будь-які заходи, спрямовані на зміцнення імунітету.
Джерело: https://ks.cdc.gov.ua/news/salmoneloz-shho-vazhlyvo-znaty-2/
26.09.2025
Сальмонельоз: що важливо знати
Сальмонельоз — це кишкова інфекція, що викликається ентеробактеріями з роду Salmonella. Сальмонели зустрічаються повсюдно і відрізняються незліченним різноманіттям. На даний момент в рамках двох основних видів — Salmonella bongori і Samonella enterica, науці відомі понад 2500 типів цих мікроорганізмів. Бактерії роду сальмонел здатні виживати до декількох тижнів в сухих умовах середовищі і до декількох місяців в більш сприятливих (наприклад, у воді).
Хоча більшість людей переносить сальмонельоз без ускладнень, перебіг цієї хвороби може бути тяжким, особливо якщо сальмонельоз нашаровується на наявні серйозні захворювання. У важкій формі хвороба частіше протікає у пацієнтів старшого віку, людей з імуносупресією (ослабленим імунітетом) і немовлят.
Механізм передачі сальмонельозу
Як правило, сальмонельоз передається через забруднені продукти харчування. Рідше можливий контактно-побутовий спосіб передачі, ймовірність цього зростає в тісному колективі, наприклад, в стаціонарі, в дитячому саду і т.п. Збудники сальмонельозу можуть проходити через весь харчовий ланцюг: від заражених тварин до продуктів харчування, якщо вони не були якісно оброблені.
Зараження на сальмонельоз можливе і через забруднену воду: при питті або її використанні для приготування їжі. Людина також може заразитися сальмонельозом під час купання, в разі заковтування брудної води з водойми.
Часто зараження відбувається після контакту з тваринами, в тому числі і домашніми. У заражених тварин ознаки хвороби можуть не проявлятися.
Ознаки сальмонельозу
Зазвичай сальмонельоз проявляється протягом 1-3 діб після зараження, а тривалість хвороби варіюється від декількох днів до тижня. Для цієї інфекції характерні такі скарги:
• висока температура;
• біль в животі, здуття;
• зниження апетиту;
• діарея;
• нудота, блювота;
• блідість;
• слабкість, ломота в тілі;
• висип на шкірі.
За відсутності правильного лікування інфекційний процес може поширитися і на товсту кишку, болі в животі посилюються і стають переймоподібними, копрограма в такому випадку покаже появу крові або слизу в калі.
Також існують важкі форми сальмонельозу — тифоподібна і септична. За тифоподібної форми клінічна картина може доповнюватися висипаннями на шкірі і інфекційно-токсичним шоком. Септична форма відрізняється генералізованим ураженням різних органів і систем організму людини.
Діагностика і перша допомога при сальмонельозу
Діагноз «сальмонельоз» не може бути поставлений на підставі анамнезу і клінічних проявів, оскільки схожі симптоми має безліч інших хвороб шлунково-кишкового тракту. Діагностика зазвичай включає в себе лабораторне дослідження калу і аналіз крові. Однозначно визначити наявність збудників сальмонельозу в організмі дозволяє дослідження методом ПЛР.
Сальмонельоз викликає зневоднення, тому пацієнту з таким діагнозом необхідно пити якомога більше рідини. Велике значення в наданні першої допомоги має раціон харчування – рекомендується обмеження споживання кількості їжі в перші кілька днів хвороби на 10-15%. Правильний раціон багато в чому залежить від ступеня тяжкості захворювання, тому складати його краще разом з лікарем.
Профілактика сальмонельозу
Заходи для запобігання сальмонельозу такі ж, як і для інших кишкових інфекцій харчового походження. Необхідно дотримуватися правильної технології приготування і зберігання їжі, уникати вживання сирих продуктів, а також ретельно мити або ошпарювати окропом посуд після взаємодії з ними. Також важливо не купувати харчові продукти в невстановлених місцях і дотримуватися правил особистої гігієни.
Сальмонела стійка до заморожування, і може продовжувати жити на харчових продуктах в холодильнику. До високих температур сальмонели куди менш стійкі: при 60°С вони гинуть за 1 годину, при 80°С — за кілька хвилин. Також для бактерій роду сальмонел згубні більшість дезінфікуючих засобів.
Самолікування протимікробними препаратами не рекомендується, оскільки вони можуть не знищити бактерію повністю і сприяти розвитку у збудника стійкості до застосовуваних засобів. Антибактеріальні препарати зазвичай приймаються тільки за важких форм хвороби і тільки під контролем лікаря.
Часто спостерігаються спалахи сальмонельозу серед тісно контактуючих людей, особливо якщо вони разом готують і приймають їжу. Тому, якщо один з членів сім’ї захворів на сальмонельоз, рекомендується провести дезінфекцію предметів загального користування і обстежити інших. Профілактиці сальмонельозу також сприяє здоровий спосіб життя і будь-які заходи, спрямовані на зміцнення імунітету.
Джерело: https://ks.cdc.gov.ua/news/salmoneloz-shho-vazhlyvo-znaty-2/