Про стан забезпечення населення питною водою

На виконання рішення засідання Державної  комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 7 грудня 2022 року (протокол засідання №11) в частині забезпечення населення якісною та безпечною питною водою  відділом державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Бериславського районного управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області проводиться моніторинг стану питного водопостачання на території району.

На адресу керівників комунальних підприємств направлено листи щодо необхідності дотримання вимог санітарного законодавства в частині питного водопостачання  та забезпечення населення водою, яка відповідає вимогам ДСаНПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». Акцентована увага на проведенні підприємствами питного водопостачання відомчого лабораторного контролю питної води за мікробіологічними, санітарно-хімічними, органолептичними показниками відповідно до робочої програми виробничого контролю, який  проводиться за програмами повного, скороченого періодичного та скороченого лабораторного контрою у місцях водозабору, перед надходженням у водопровідну мережу та у розподільчій мережі з періодичністю, передбаченою санітарним законодавством. З метою попередження розповсюдження інфекційних хвороб, фактором передачі яких є питна вода, згідно ст. 33 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» наголошено на необхідності проведення профілактичної дезінфекції водопровідної мережі двічі на рік з наступним контролем вмісту залишкового хлору.

Фахівцями Бериславського районного управління підтримується постійний зв’язок з керівниками комунальних підприємств, які забезпечують населення питною водою та здійснюється моніторинг стану водопостачання.

Так, за результатами моніторингу, станом на 23.05.2023 року відновлено централізоване водопостачання населених пунктів, які обслуговує Великоолександрівське підприємство «Комсервіс», Трифонівський СКГ «Веселка», Чкалівський СКП «Світанок» Великоолександрівської територіальної громади, КП «Водолій і К» Борозенської територіальної громади. Проте, у зв’язку із значними  пошкодженнями, які сталися в результаті проведення активних бойових дій на території Калинівської територіальної громади та в частині населених пунктів, які обслуговує ВК «Сількомунсервіс» централізоване водопостачання ще не відновлено. Комунальними підприємствами здійснюються роботи по його відновленню.

   Також, Великоолександрівським підприємством «Комсервіс» проводиться реалізація очищеної фільтрованої води в тару споживачів, що дає змогу забезпечити населення водою належної якості, адже питна вода забезпечує життєздатність людського організму і є невід’ємною складовою здорового способу життя.

Бериславське районне управління

Головного управління   Держпродспоживслужби

в Херсонській області