Гострі кишкові інфекції (ГКІ) — інфекційні захворювання шлунково-кишкового тракту, що можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричинені бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Будь-яку хворобу краще не допустити, ніж потім її лікувати, тому нагадуємо всім прості правила, рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров’я, що допоможуть уникнути ГКІ:
1. Підтримуйте чистоту:
- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
 
- мийте руки після відвідування туалету;
 
- вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
 
- захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
 
2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:
- відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
 
- для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
 
- зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
 
3. Ретельно готуйте їжу:
- ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
 
- доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70°С;
 
- сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
 
- ретельно підігрівайте приготовану їжу.
 
4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:
- не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
 
- зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подавання до столу;
 
- не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
 
- не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
 
5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
- використовуйте чисту або очищену воду;
 
- обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
 
- ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
 
- не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
 
У випадку виявлення перших ознак кишкового інфекції (слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея) необхідно терміново звернутись до лікаря.
	
		
		 
		
		
		
	
20.03.2025
Прості поради для уникнення гострих кишкових інфекцій
Гострі кишкові інфекції (ГКІ) — інфекційні захворювання шлунково-кишкового тракту, що можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричинені бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Будь-яку хворобу краще не допустити, ніж потім її лікувати, тому нагадуємо всім прості правила, рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров’я, що допоможуть уникнути ГКІ:
1. Підтримуйте чистоту:
2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:
3. Ретельно готуйте їжу:
4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:
5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
У випадку виявлення перших ознак кишкового інфекції (слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея) необхідно терміново звернутись до лікаря.