Нагадуємо споживачам та суб’єктам господарювання, що в Україні з 05.12.2024 діють оновлені Гігієнічні вимоги до агропродовольчих ринків, затверджені наказом Мінагрополітики від 19.04.2024 № 1279. Дотримання цих вимог перебуває на постійному контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.
З метою інформування про ключові положення оновлених Гігієнічних вимог, спеціалісти Бериславського районного управління Головного управління провели інформаційно-роз’яснювальну роботу з реалізаторами м’ясної продукції на території Великоолександрівського ринку.
Особливу увагу приділено основним вимогам до реалізації на агропродовольчих ринках харчових продуктів тваринного походження, в тому числі продуктів забою тварин, призначених для виробництва харчових продуктів:
- Цілі туші або частини туш парнокопитних та інших копитних тварин, туші свійської птиці, кроликів та малих диких тварин, риба, мед, яйця, молоко необроблене, сир домашнього виробництва і продукти рослинного походження можуть продаватися на агропродовольчих ринках за умови підтвердження їхньої придатності за результатами випробувань (досліджень) акредитованої лабораторії, яка знаходиться на агропродовольчому ринку, державним інспектором, який знаходиться на цьому ж ринку.
- Позначка придатності ставиться державним інспектором, який знаходиться на агропродовольчому ринку, на цілі туші або частини туш парнокопитних та інших копитних тварин, на кожну тушу малих диких тварин та свійської птиці, кролів, щодо яких підтверджено придатність для споживання людиною, за результатами випробувань (досліджень) акредитованої лабораторії, яка знаходиться на агропродовольчому ринку.
На тушах, непридатних для споживання людиною, які на підставі результатів лабораторних досліджень (випробувань) не можуть використовуватися для споживання людиною, наносяться насічки на поверхні усієї туші, що вказують на непридатність продукту для споживання людиною.
- Харчовий продукт, який є непридатним для споживання людиною, але не становить безпосередньої загрози (низький ризик) для здоров’я людини, не допускається до реалізації. Харчовий продукт, який є непридатним для споживання людиною, але становить безпосередню загрозу (високий ризик) для здоров’я людини, підлягає негайному вилученню власником та утилізації або знищенню під контролем державного інспектора відповідно до вимог законодавства.
Закликаємо операторів ринку харчових продуктів сумлінно дотримувались вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, адже від цього залежить здоров’я споживачів і якість продукції.
08.08.2025
Оновлено Гігієнічні вимоги до агропродовольчих ринків: звертаємо увагу на ключові положення
Нагадуємо споживачам та суб’єктам господарювання, що в Україні з 05.12.2024 діють оновлені Гігієнічні вимоги до агропродовольчих ринків, затверджені наказом Мінагрополітики від 19.04.2024 № 1279. Дотримання цих вимог перебуває на постійному контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.
З метою інформування про ключові положення оновлених Гігієнічних вимог, спеціалісти Бериславського районного управління Головного управління провели інформаційно-роз’яснювальну роботу з реалізаторами м’ясної продукції на території Великоолександрівського ринку.
Особливу увагу приділено основним вимогам до реалізації на агропродовольчих ринках харчових продуктів тваринного походження, в тому числі продуктів забою тварин, призначених для виробництва харчових продуктів:
На тушах, непридатних для споживання людиною, які на підставі результатів лабораторних досліджень (випробувань) не можуть використовуватися для споживання людиною, наносяться насічки на поверхні усієї туші, що вказують на непридатність продукту для споживання людиною.
Закликаємо операторів ринку харчових продуктів сумлінно дотримувались вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, адже від цього залежить здоров’я споживачів і якість продукції.