Молоко: що потрібно знати

Всесвітній день молока (World Milk Day) відзначається 1 червня. Мета цього дня – популяризація молока і молочних продуктів серед людей, а також інформування населення про діяльність, пов’язану з молоком і молочним виробництвом.

 Яким має бути молоко?

По-перше, безпечним для здоров’я. А безпечне молоко можна отримати лише від здорових тварин. Для цього тварини мають регулярно отримувати усі необхідні щеплення, оглядатись ветеринаром і перевірятись на цілий перелік захворювань. Наприклад, раз на місяць корови мають перевірятись на субклінічний мастит. Також тварини мають бути ідентифіковані та зареєстровані.

У чому специфіка реалізації продуктів на агропродовольчих ринках? Там дозволяється реалізація продукції домашнього виготовлення. Її якість перевіряє лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи. У молока досліджують температуру, густину, кислотність, вміст жиру, колір, запах. Надається експертний висновок.

 Як його правильно зберігати?

Молоко тваринного походження – це не лише корисний продукт, а й гарне середовище для розвитку як корисної, так і патогенної мікрофлори. Одразу після доїння молоко потрібно якнайшвидше процідити та охолодити до температури не вище +6°С. Є ветеринарно-санітарні вимоги до реалізації молока на ринках. Там сказано, що молоко дозволяється продавати у скляній тарі, тарі з харчового алюмінія або емальованому посуді. Уся інша тара (тим паче пластикові пляшки, які вже були у користуванні) недопустима для реалізації молока.

Споживати парне молоко можна лише якщо ви точно знаєте, що тварина здорова та має усі необхідні щеплення та проходить усі дослідження. Сире молоко вживати не рекомендується, лише після кип’ятіння. Наприклад, свіже молоко зберігається в холодильнику до 48 годин, а кип’ячене можна тримати в холодильнику до 3-х днів. При кімнатній температурі свіже молоко зберігається до 10 годин, а кип’ячене 18 годин. Найдовше можна зберегти свіжість молока в Тетра-паку. Така упаковка дозволяє молоку збільшити термін придатності до 6 місяців.

  • Якщо не застосовуються ніякі закваски, то його краще спожити протягом доби.
  • Якщо ви з молока за допомогою заквасок робите йогурт чи кефір, то такий кисло – молочний продукт може зберігатись до 3-4 діб.

 

 Молоко з магазину: на що звернути увагу?

При купівлі продукції промислового виробництва, звертайте увагу на інформацію про адресу потужностей виробника, його контакти. Якщо їх немає – продукція, скоріш за все, є фальсифікатом. Також якщо до складу харчового продукту додали рослинний жир, виробник обов’язково має це зазначити на упаковці. І  тоді це вже буде молоковмісний продукт. Наприклад, як дізнатись чи вершкове масло дійсно вироблено з вершків чи з додаванням рослинних жирів? Якщо з натуральних вершків, то після охолодження таке масло буде крихким і твердим, і тугоплавким. Якщо ж у складі є рослинні жири, то навіть після заморожування такий продукт буде м’яким, при високих температурах буде добре плавитись. Ну і буде відповідний присмак. Молочні продукти фальсифікують водою, содою, для довшого зберігання додають інгібуючі речовини(мийні, дезінфікуючі засоби, антибіотики). На ці речовини також досліджують молоко у лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи.

При виробництві йогуртів, сирів до них вносять певні закваски. Звісно, їх теж можна піддати пастеризації. Але тоді нівелюється уся користь від мікрофлори. Температура зберігання таких продуктів від 3 до 6 °С , не вище. І краще його спожити не пізніше 72 годин.

Тож якщо ви бачите на упаковці йогурт з терміном придатності кілька тижнів, то треба замислитись, а чи лишились у ньому ті самі корисні бактерії, які так активно рекламують виробники.