Відповідно до Закону України «Про питну воду та питне водопостачання», Державних санітарних норм та правил 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області проводиться робота щодо реалізації повноважень у сфері державного санітарно-епідемічного нагляду за станом питного водопостачання населених пунктів.
Так, на території Бериславського району функціонують 40 підприємств, які займаються централізованим питним водопостачанням населення та обслуговують 126 водопроводів та 204 свердловини, з них 156 працюючих. Зі 122 населених пунктів наразі 107 забезпечено централізованим водопостачанням (місто – 1, смт – 4, село – 102), 15 населених пунктів забезпечуються привозною водою (бутильованою).
У відповідності до вимог ДСанПіНу 2.2.4-171-10 питна вода, призначена для споживання людиною, повинна відповідати таким гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.
Впродовж 2024 року Бериславським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області було направлено 136 листів щодо посилення контролю якості та безпечності питної води, що подається споживачам, зокрема:
- начальникам військових адміністрацій населених пунктів району (з питань організації відомчого лабораторного контролю питної води, про діяльність пунктів розливу питної води, контроль за системами очищення води);
- на підприємства питного водопостачання з питань організації відомчого лабораторного контролю питної води;
- про необхідність розроблення підприємствами централізованого водопостачання та централізованого водовідведення технологічних регламентів всім начальникам військових адміністрацій населених пунктів району.
Також прийнято участь у двох засіданнях ТЕБ та НС від 02 травня 2024 року №1 та від 29 жовтня 2024 року при Бериславській РВА, на які винесено питання щодо забезпечення населення питною водою гарантованої якості.
За результатами узагальнених даних досліджень питної води централізованого питного водопостачання, які надані комунальними підприємствами Бериславського району, відмічається перевищення за санітарно-хімічними показниками (по загальній жорсткості) та потребує додаткової очистки перед споживанням.
Чому вода стає жорсткою?
Вода, яку люди використовують для повсякденного вживання, може бути різного хімічного складу. Проте, саме підвищений рівень солей кальцію та магнію робить воду жорсткішою. Надлишок сполук даних елементів може осідати накипом на підігріваючих воду поверхнях. Погана теплопровідність такого накипу спричиняє підвищений розхід електроенергії чи газу (у котлах), але найгірший із можливих результатів – неочікуваний вихід із ладу такої техніки.
Вплив твердої води на організм людини
Навіть після кипіння і осідання тимчасової жорсткої води на стінках чайника чи каструлі, до організму потрапляють постійні сполуки кальцію та магнію.
Як наслідок – проблеми опорно-рухового апарату (накопичення зайвих солей у суглобах), сечокам’яна хвороба та погіршення роботи жовчних проток.
Як позбутися жорсткої води в домашніх умовах?
Найпростіший метод – прокип’ятити воду, але це звільнить лише тимчасові солі твердості. Як бути із постійною твердістю? Відповідь доволі проста – фільтрація.
03.12.2024
Контроль за станом питного водопостачання населених пунктів Бериславського району
Відповідно до Закону України «Про питну воду та питне водопостачання», Державних санітарних норм та правил 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області проводиться робота щодо реалізації повноважень у сфері державного санітарно-епідемічного нагляду за станом питного водопостачання населених пунктів.
Так, на території Бериславського району функціонують 40 підприємств, які займаються централізованим питним водопостачанням населення та обслуговують 126 водопроводів та 204 свердловини, з них 156 працюючих. Зі 122 населених пунктів наразі 107 забезпечено централізованим водопостачанням (місто – 1, смт – 4, село – 102), 15 населених пунктів забезпечуються привозною водою (бутильованою).
У відповідності до вимог ДСанПіНу 2.2.4-171-10 питна вода, призначена для споживання людиною, повинна відповідати таким гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.
Впродовж 2024 року Бериславським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області було направлено 136 листів щодо посилення контролю якості та безпечності питної води, що подається споживачам, зокрема:
Також прийнято участь у двох засіданнях ТЕБ та НС від 02 травня 2024 року №1 та від 29 жовтня 2024 року при Бериславській РВА, на які винесено питання щодо забезпечення населення питною водою гарантованої якості.
За результатами узагальнених даних досліджень питної води централізованого питного водопостачання, які надані комунальними підприємствами Бериславського району, відмічається перевищення за санітарно-хімічними показниками (по загальній жорсткості) та потребує додаткової очистки перед споживанням.
Чому вода стає жорсткою?
Вода, яку люди використовують для повсякденного вживання, може бути різного хімічного складу. Проте, саме підвищений рівень солей кальцію та магнію робить воду жорсткішою. Надлишок сполук даних елементів може осідати накипом на підігріваючих воду поверхнях. Погана теплопровідність такого накипу спричиняє підвищений розхід електроенергії чи газу (у котлах), але найгірший із можливих результатів – неочікуваний вихід із ладу такої техніки.
Вплив твердої води на організм людини
Навіть після кипіння і осідання тимчасової жорсткої води на стінках чайника чи каструлі, до організму потрапляють постійні сполуки кальцію та магнію.
Як наслідок – проблеми опорно-рухового апарату (накопичення зайвих солей у суглобах), сечокам’яна хвороба та погіршення роботи жовчних проток.
Як позбутися жорсткої води в домашніх умовах?
Найпростіший метод – прокип’ятити воду, але це звільнить лише тимчасові солі твердості. Як бути із постійною твердістю? Відповідь доволі проста – фільтрація.