Держпродспоживслужба Херсонщини провела семінар щодо дій при підозрі на сибірку та ліквідації захворювання

21 листопада відбувся навчальний семінар на тему: «Заходи при підозрі на сибірку та заходи щодо ліквідації захворювання», організований управлінням безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області. 

Учасники заходу: державні ветеринарні інспектори Головного управління та уповноважені особи (офіційні ветеринарні лікарі, уповноважені ветеринари) районних державних лікарень ветеринарної медицини.

Головна мета – визначити алгоритм дій та необхідні заходи при виникненні підозри на сибірку у тварин, включаючи правила відбору зразків, їх транспортування та інформування відповідних служб, а також ознайомити учасників із комплексом ветеринарно-санітарних і протиепідемічних заходів, спрямованих на повне припинення поширення сибірки у вогнищі інфекції, включаючи карантин, вакцинацію, утилізацію трупів та дезінфекцію.

У ході проведення онлайн-семінару учасники отримали знання щодо:

  • особливостей збудника сибірки та заходів при виникненні підозри;
  • заходів щодо ліквідації захворювання тварин на сибірку;
  • заходів біобезпеки при вході та виході у вогнище чи господарство.

Такі заходи – це не лише обмін інформацією, а й простір для професійного зростання, співпраці та розвитку спільних рішень.

Довідково: Сибірка – гостре, особливо небезпечне інфекційне захворювання всіх видів сільськогосподарських, домашніх і диких тварин, а також людей, яке спричиняється мікробами Bac.anthracis.

Основним джерелом сибірки є хвора тварина, яка виділяє збудника в зовнішнє середовище з сечею, фекаліями, молоком, кров’янистими виділеннями ще до того, як з’являються характерні клінічні ознаки.

Профілактика сибірки полягає у проведенні регулярних щеплень сільськогосподарських тварин, сприйнятливих до захворювання.