Забезпечення здоров’я та безпеки дітей і персоналу під час освітнього процесу – завжди в полі зору Держпродспоживслужби Херсонщини.
Фахівці Херсонського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області провели моніторингові відвідування закладів освіти, які розпочали новий 2025-2026 навчальний рік за змішаною формою навчання.
Основна мета – оцінка дотримання санітарних норм, створення безпечних і здорових умов перебування дітей, а також надання консультацій керівникам закладів освіти щодо профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь.
Освітній процес організовано у приміщеннях найпростіших укриттів відповідно до «Рекомендацій щодо організації укриття в об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту персоналу та дітей закладів освіти», затверджених Державною службою України з надзвичайних ситуацій.
Моніторингові відвідування носять інформаційно-роз’яснювальний і профілактичний характер та спрямовані на запобігання порушенням і підвищення рівня обізнаності персоналу щодо забезпечення належних санітарно-гігієнічних умов у закладах освіти.
Під час роботи фахівці здійснюють оцінку санітарного стану навчальних і допоміжних приміщень, харчоблоку, санвузлів, звертаючи особливу увагу на:
- технічний стан будівель, вентиляцію, освітлення та температурний режим;
- умови приймання, зберігання та використання харчових продуктів;
- дотримання правил особистої гігієни працівниками харчоблоків;
- наявність і ведення необхідної документації;
- забезпечення дітей якісною та безпечною питною водою;
- виконання вимог до організації навчального процесу в умовах укриття.
Особливий виклик сьогодення – організація харчування в освітніх закладах прифронтової Херсонщині. Під час моніторингових відвідувань фахівці приділяють особливу увагу дотриманню вимог постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305, що регулює норми і порядок організації харчування дітей. Оцінюється відповідність страв затвердженим перспективним меню та технологічним картам, дотримання норм харчування, наявність у раціоні овочів, фруктів, молочних продуктів, а також дотримання вимог до маркування та зберігання харчових продуктів.
Також фахівці надають консультативну допомогу керівникам і працівникам освітніх закладів щодо дотримання вимог санітарного законодавства, належної гігієни, організації харчування в умовах воєнного стану.
Держпродспоживслужба Херсонщини й надалі здійснюватиме моніторингові відвідування закладів освіти, щоб забезпечити безпечне освітнє середовище для дітей.




17.10.2025
Держпродспоживслужба Херсонщини здійснює моніторингові відвідування закладів освіти щодо дотримання санітарного законодавства
Забезпечення здоров’я та безпеки дітей і персоналу під час освітнього процесу – завжди в полі зору Держпродспоживслужби Херсонщини.
Фахівці Херсонського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області провели моніторингові відвідування закладів освіти, які розпочали новий 2025-2026 навчальний рік за змішаною формою навчання.
Основна мета – оцінка дотримання санітарних норм, створення безпечних і здорових умов перебування дітей, а також надання консультацій керівникам закладів освіти щодо профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь.
Освітній процес організовано у приміщеннях найпростіших укриттів відповідно до «Рекомендацій щодо організації укриття в об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту персоналу та дітей закладів освіти», затверджених Державною службою України з надзвичайних ситуацій.
Моніторингові відвідування носять інформаційно-роз’яснювальний і профілактичний характер та спрямовані на запобігання порушенням і підвищення рівня обізнаності персоналу щодо забезпечення належних санітарно-гігієнічних умов у закладах освіти.
Під час роботи фахівці здійснюють оцінку санітарного стану навчальних і допоміжних приміщень, харчоблоку, санвузлів, звертаючи особливу увагу на:
Особливий виклик сьогодення – організація харчування в освітніх закладах прифронтової Херсонщині. Під час моніторингових відвідувань фахівці приділяють особливу увагу дотриманню вимог постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305, що регулює норми і порядок організації харчування дітей. Оцінюється відповідність страв затвердженим перспективним меню та технологічним картам, дотримання норм харчування, наявність у раціоні овочів, фруктів, молочних продуктів, а також дотримання вимог до маркування та зберігання харчових продуктів.
Також фахівці надають консультативну допомогу керівникам і працівникам освітніх закладів щодо дотримання вимог санітарного законодавства, належної гігієни, організації харчування в умовах воєнного стану.
Держпродспоживслужба Херсонщини й надалі здійснюватиме моніторингові відвідування закладів освіти, щоб забезпечити безпечне освітнє середовище для дітей.