Держпродспоживслужба Херсонщини долучилася до обговорення питань організації харчування учнів у закладах загальної середньої освіти, для яких планується запровадження змішаної форми навчання в 2025/2026 навчальному році

Питання організації харчування учнів, для яких планується запровадження змішаної форми навчання в 2025/2026 навчальному році, та модернізації (проведення реконструкції та капітального ремонту) їдалень (харчоблоків) у закладах загальної середньої освіти обговорили під час онлайн-наради, що відбулася 17 липня 2025 року під головуванням заступника голови Херсонської ОДА Володимира Клюцевського.

Учасники заходу: представники міжвідомчої Команди підтримки реформи шкільного харчування в Україні, офісів Всесвітньої продовольчої програми ООН, Держпродспоживслужби, управління освіти і науки Херсонської ОДА, сільських та селищних військових адміністрацій.

Від Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області до наради долучилися заступник начальника Головного управління Марина Малахова, начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Віталій Боярський, начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Максим Сенчук, а також фахівці відповідних структурних підрозділів.  

Під час заходу обговорили актуальні питання, що виникають у процесі організації харчування учнів, зокрема в умовах воєнного стану та враховуючи безпекову ситуацію в регіоні.

Зокрема, було зазначено:

  • У 2024-2025 навчальному році харчування у загальноосвітніх навчальних закладах Херсонської області, які функціонували за змішаною формою здобуття освіти, не здійснювалося, оскільки діти перебували у закладах до чотирьох годин, відповідно до Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою КМУ від 24.03.2021 № 305.
  • Відповідно до зазначеного Порядку, організація харчування у закладах освіти повинна здійснюватися з дотриманням норм харчування, вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів. Приготування готових страв необхідно здійснювати з дотриманням процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).

Організація харчування передбачає:

  • визначення режиму (кратності), способу, форми та графіка харчування відповідно до особливостей контингенту здобувачів освіти/дітей в закладі освіти, матеріально-технічного забезпечення закладу, наявності відповідних приміщень;
  • визначення відповідальної особи;
  • здійснення закупівель харчових продуктів та/або послуг з харчування;
  • складання примірного чотиритижневого сезонного меню та щоденного меню-розкладу;
  • прийом та бракераж харчових продуктів та/або готових страв;
  • приготування та реалізацію готових страв, обіг харчових продуктів;
  • здійснення внутрішнього контролю за якістю харчових продуктів та/або готових страв, організацією харчування, дотриманням вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та якість харчових продуктів;
  • ведення документації з організації харчування;
  • взаємодію учасників освітнього процесу, постачальника (постачальників) харчових продуктів та/або послуг з харчування, засновників відповідних закладів, органів управління у сфері освіти, соціальній сфері та у сфері охорони здоров’я, територіальних органів Держпродспоживслужби;
  • постійне оновлення та підтримку у належному робочому стані обладнання та устаткування їдальні (харчоблоку), посуду, меблів, систем енергозабезпечення, водопостачання та водовідведення, вентиляції та очистки повітря, забезпечення створення умов для зберігання харчових продуктів, готових страв;
  • укомплектування штату працівників закладу освіти відповідно до вимог діючих типових штатних нормативів, затверджених центральними органами виконавчої влади, що забезпечують формування державної політики у відповідних сферах та інше.
  • Наразі питання організації харчування ускладнено можливими проблемами з обладнанням харчоблоків відповідно до сучасних вимог нормативних документів, їх модернізацією, проблемами електропостачанням та іншими комунікаціями, постачанням продуктів харчування, укомплектуванням штату працівників закладу, повітряними тривогами тощо.
  • Водночас, у разі ухвалення рішення про організацію в закладах загальної середньої освіти, які перебувають на змішаній формі навчання, забезпечення буфетним харчуванням/сухими пайками, слід дотримуватися вимог Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, затвердженого наказом МОЗ України від 09.2020 № 2205 та Порядку організації харчування. Керівник закладу освіти, відповідно до зазначеного Порядку, організовує роботу буфету та затверджує його асортимент з урахуванням встановлених МОЗ вимог до організації харчування, переліку харчових продуктів, які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах та торговельних апаратах у закладах загальної середньої освіти. Асортимент буфету дозволено використовувати після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби.

У ході наради окреслено ключові напрями роботи та узгоджено подальші кроки співпраці. Заступник начальника Головного управління Марина Малахова зазначила, що за результатами комісійних обстежень закладів освіти спеціалісти Головного управління надаватимуть рекомендації щодо організації харчування з урахуванням умов, у яких наразі функціонують заклади освіти в умовах воєнного стану. Також підкреслила готовність фахівців Держпродспоживслужби Херсонщини до взаємодії, надання консультацій та методичної допомоги. Адже спільна мета – забезпечити кожну дитину якісним і безпечним харчуванням.