Безпечні дитячі іграшки є запорукою здоров’я наших дітей

Спеціалісти Управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області напередодні Міжнародного дня захисту дітей роз’яснюють, як обрати безпечну іграшку для дитини.

Вимоги щодо безпечності іграшок та їх обігу на території України регламентовано Технічним регламентом безпечності іграшок, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2018 № 151 та розроблено на основі Директиви 2009/48/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 18 червня 2009 р. про безпеку іграшок: іграшки мають відповідати певним фізичним, хімічним, механічним та електричним властивостям. Також встановлено вимоги до займистості, радіоактивності та гігієни матеріалів, з яких виготовлена іграшка.

Звертаємо увагу, що Технічним регламентом безпечності іграшок визначено обов’язки виробників, імпортерів, розповсюджувачів іграшок; істотні вимоги з безпеки іграшок; питання, пов’язані зі складанням декларації про відповідність, нанесенням на продукцію Знаку відповідності технічним регламентам, відповідного маркування та попереджувальних застережень.

Рекомендації щодо придбання іграшок

Купуйте такі іграшки, на пакуванні яких зазначається:

– знак відповідності технічним регламентам;

– товарний знак підприємства-виробника або його представника;

–  найменування та місцезнаходження виробника, імпортера;

– позначення типу, номера партії, серійного номера чи моделі або іншого елемента, що дає змогу їх ідентифікувати;

– попереджувальні написи із коротким поясненням небезпеки;

– обов’язково додається інструкція з експлуатації, схема користування, які надруковані на упаковці, на окремому листі або у вигляді брошури. В інструкції, схемі по користуванню іграшками, іграми або на споживчій упаковці повинні бути вказані правила та види обробки іграшок – (миття, чищення, дезинфекція та їх утилізація в разі потреби).

– графічний попереджувальний символ позначення віку у вигляді кола, в якому намальований контур обличчя та вказана вікова група;

На що варто звертати увагу:

–        Чи достатньо іграшка міцна, чи не має вона ушкоджень, чи міцно приєднані дрібні деталі;

–        Чи безпечна конструкція іграшки: відсутність ріжучих країв, гострих кінців, вузьких отворів;

–        Чи не перезнімається фарба, що покриває іграшку;

–        Чи немає різкого і неприємного запаху;

–        Чи відповідає іграшка віку дитини.

Де знайти безпечні іграшки

Купуйте іграшки в перевірених спеціалізованих магазинах. Вимагайте документ, що свідчить про здійснення покупки: фіскальний або товарний чек.

Які іграшки не варто купувати

Якщо ви не знайшли маркування на іграшці, то такий товар краще не купувати. Особливо, коли іграшка має різкий запах та інші видимі дефекти.

Як уберегти дітей від небезпечних іграшок

Батарейки в іграшках є найнебезпечнішими деталями, потрапляючи в шлунково-кишковий тракт спричиняють тяжкі опіки, які важко лікуються. Найстрашніше, коли батарейка застрягає в стравоході і може пропалити дірку, зробити перфорацію.

Так, Управлінням захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області у 2021 році було відібрано 12 зразків іграшок на батарейках для проведення лабораторних досліджень державним підприємством «Укрметрстандарт» на відповідність вимогам Технічного регламенту обмеження використання деяких небезпечних речовин в електричному та електронному обладнанні, за показниками хімічної та екологічної безпечності матеріалів. За результатами випробувань  11 зразків  (92 %) містили токсичні метали: свинець та кадмій. Інформація про небезпечні іграшки була внесена до Національної інформаційної система ринкового нагляду. Органом ринкового нагляду було вжито заходів щодо заборони надання іграшок на ринку (введення в обіг або розповсюдження продукції).

Другий тип іграшок – це неодимові магніти і взагалі будь-які магніти. Вони потрапляючи в шлунково-кишковий тракт часто «склеюють» органи і це призводить до тяжких наслідків.

Нагадаємо, що неодимові конструктори заборонені в ЄС та США. Спочатку було заборонено продаж їх для дітей, а потім заборонили продаж навіть для дорослих, бо діти знаходили і ковтали ці магніти. На українському ринку дані іграшки з’явилися близько10 років тому. Їх переважно імпортують з Китаю.

В Україні неодимові магніти певної марки та моделі визнано небезпечними, їх внесено до системи оперативного взаємного сповіщення про продукцію, що становить серйозний ризик. Зазначені іграшки не відповідають вимогам Технічного регламенту безпечності іграшок. Держпродспоживслужбою ухвалено рішення щодо заборони надання на ринку дитячої продукції – неокубів.

Заради збереження здоров’я та життя своїх дітей при виборі іграшок батькам рекомендуємо враховувати їх якість та безпечність!

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області звертається до суб’єктів господарювання, що надають на ринок дитячі іграшки, з проханням дотримуватись вимог законодавства України про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції, у тому числі вимог Технічного регламенту безпечності іграшок, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2018 № 151.