Безпечність та якість питної води на контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області

Питання забезпечення населення якісною та безпечною питною водою є одним із пріоритетних у діяльності Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

З метою забезпечення державного контролю за усуненням причин і умов виникнення та поширення інфекційних захворювань та отруєнь людей, щодо реагування на ускладнення екологічної ситуації на території Херсонської області, фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, в межах повноважень, постійно вживаються заходи для забезпечення систематичного контролю за санітарною та епідемічною ситуацією на території, що постраждала внаслідок надзвичайної ситуації, спричиненої руйнуванням греблі Каховської ГЕС.

Із 75 деокупованих населених пунктів Херсонського району 69 забезпечено питною водою шляхом централізованого питного водопостачання, з них 10 – за рахунок генераторів. Відсутнє централізоване водопостачання в 6 населених пунктах, в них організовано підвезення питної води комунальними підприємствами та благодійними організаціями в ємностях для індивідуального та групового користування.

У Бериславському районі не відновлено централізоване водопостачання в 10 селах, де також організовано підвезення води. У 21 населеному пункті для забезпечення населення централізованим водопостачанням використовують генератори, вода подається за графіком.

Оскільки вода має важливе епідеміологічне значення, посиленої уваги потребує організація відомчого лабораторного контролю якості питної води, яка подається населенню. За результатами проведених протягом 2023 року позапланових перевірок було встановлено, що у 55,2% досліджених проб води виявлено відхилення від нормативних вимог за мікробіологічними показниками – вжиті заходи щодо виявлення та усунення можливих причин забруднення питної води, здійснювалась промивка та дезінфекція споруд і мереж централізованого водопостачання з лабораторним контролем якості та безпечності питної води.

Фахівцями управління щоденно, в тому числі і у вихідні дні, забезпечено координацію роботи з працівниками органів місцевого самоврядування, військових адміністрацій. Так, з початку 2024 року здійснено понад 150 таких заходів.

Фахівцями Херсонського районного управління проведені робочі консультації з начальниками Білозерської, Станіславської, Музиківської СВА, Дар’ївської СВА та його заступником, а також начальником Чорнобаївської СВА та інших щодо необхідності проведення в найкоротший термін лабораторних досліджень питної води із артезіанських свердловин на бактеріологічні та фізико-хімічні, в тому числі токсикологічні показники. За результатами проведеної роботи представниками комунальних підприємств вживаються заходи щодо посилення контролю за якості питної води шляхом укладання договорів для проведення відомчих лабораторних досліджень питної води на відповідність гігієнічним нормативам.

Постійно проводиться моніторинг роботи підприємств питного водопостачання та водовідведення Херсонської міської ради, територіальних громад Херсонської області – збір інформації щодо стану надання послуг, лабораторного контролю якості питної води, аварій на мережах тощо, з представниками підприємств підтримується постійний зв’язок. Протягом 2024 року здійснено 288 таких заходів.

Фахівцями Херсонського районного управління проведена роз’яснювальна робота з керівниками комунальних підприємств Музиківської громади щодо необхідності проведення лабораторних досліджень питної води із свердловин на санітарно-хімічні та мікробіологічні показники.

Фахівцями Бериславського районного управління також регулярно проводяться робочі зустрічі з керівниками комунальних підприємств  щодо належного контролю за станом питного водопостачання населених пунктів: Великоолександрівського підприємства «Комсервіс» Великоолександрівської ТГ, “Сількомунгосп” Новоолексадрівської ТГ, «Хрещенівське» Нововоронцовської ТГ «Дніпро» (с. Осокорівка) та інші.

За результатами проведених заходів комунальними підприємствами Бериславського району продовжується укладання договорів на проведення відомчого лабораторного контролю. Вже укладена угода на дослідження води (та проведено дослідження) КП «Водолій і К» Борозенської ТГ з Херсонською регіональною лабораторією ДПСС (Великоолександрівський відділ). З артсвердловин Борозенської ТГ в с. Чарівне, с. Красносільське, с. Нова Кубань, с. Стариця відібрані 4 зразки на мікробіологічні показники – відхилень від нормативних вимог не зареєстровано; із 4 досліджених зразків на фізико-хімічні показники в 3 встановлено перевищення показників загальної жорсткості.

Трифонівським старостинським округом Великоолександрівської ТГ проведено дезінфекцію мережі, відібрано 3 зразки води питної та направлено для дослідження до діагностичного відділу селища Велика Олександрівка Херсонської регіональної державної лабораторії ім. професора Л.С.Ценковського Держпродспоживслужби.

Фахівцями Головного управління постійно вживаються заходи щодо інформування населення з питань профілактики інфекційних захворювань, гострих кишкових інфекцій, отруєнь, у тому числі холери.

Проводиться роз’яснювальна робота серед населення щодо небезпеки харчових отруєнь та виникнення інфекційних захворювань, в результаті включення в раціон неякісних продуктів харчування та ймовірно забрудненої води: розповсюджено з початку року більше 300 пам’яток для населення «Дезінфекція шахтних колодязів»; «Дезінфекція, як один із основних заходів запобігання виникнення та розповсюдження інфекційних захворювань серед населення»; «Обережно! Водно-нітратна метгемоглобінемія!», «Якщо помешкання перебувало в зоні підтоплення» та інші. Фахівцями було     також проведено понад 200 консультацій громадян, надавались роз’яснень населенню щодо питного водопостачання.

Завдяки проведеним заходам систематичного контролю за санітарною та епідемічною ситуацією на території області випадків епідемічних ускладнень не зареєстровано.

Інформації про події та ситуації, що становлять загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 № 818 «Про затвердження Порядку надання інформації про події та ситуації, що становлять загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення» до Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області не надходило.

В умовах воєнного стану робота в зазначеному напрямку триває, ситуація перебуває на контролі фахівців Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.