Бериславське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби звертає увагу, щодо профілактики харчових отруєнь кавунами та динями.
Влітку дуже гостро стає питання профілактики отруєнь кавунами та динями.
В основному, отруєння кавунами і динями дуже часто залежить від кількості нітратів, які стають невід’ємним компонентом улюбленої ягоди.
Однак, отруєння може статися і з Вашої вини також. Якщо Ви вирішили купити кавун чи диню і попросили продавця надрізати плід, то Ви автоматично опинилися в зоні ризику. Згадайте, де ростуть баштанні культури, подумайте про те, як їх транспортують. Хіба можна це назвати санітарними умовами?! Додайте до цього “чисті” руки працівника стихійного ринку, вантажника. А чи бачили ви ніж, яким був зроблений надріз?
Про те, яку інфекцію можна “зловити” з набутою ягодою, можна навіть і не розповідати – від кишкової палички до дизентерії.
Якщо трапилося так, що Ви відчуваєте раптову стомлюваність, напади мігрені, блювоти чи діареї – Ви отруїлися. Зазначені сімтоми можуть проявитися вже через 2-3 години після вживання неякісного кавуна. Також, інтоксикація може супроводжуватися лихоманкою, ломотою в суглобах і судомами.
Особливий ризик нітратовмісних продуктів загрожує годуючим матерям і дітям, які не досягли 1 року.
Крім усього перерахованого вище, отруєння кавунами і динями може бути дуже небезпечно для тих, хто страждає на хронічні захворювання. До таких хвороб можна віднести: цукровий діабет, нефролітіаз, захворювання сечостатевої системи, аденому, виразки, пієлонефрит тощо.
Перша допомога при проявах ознак отруєння:
- слід терміново викликати швидку допомогу;
- єдине, що Ви можете зробити до того, як приїде “швидка” – випити 2 склянки слабкого розчину марганцівки та прийняти кілька таблеток активованого вугілля;
- лікування повинен призначити тільки лікар;
- якщо отруєння легкого ступеня – обов’язково зверніться до дільничного педіатра або терапевта, щоб уникнути будь-яких ускладнень.
Більш детально про користь і небезпеку баштанних йдеться в телепрограмі “Тема дня”.
07.08.2018
Профілактика харчових отруєнь кавунами та динями
Бериславське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби звертає увагу, щодо профілактики харчових отруєнь кавунами та динями.
Влітку дуже гостро стає питання профілактики отруєнь кавунами та динями.
В основному, отруєння кавунами і динями дуже часто залежить від кількості нітратів, які стають невід’ємним компонентом улюбленої ягоди.
Однак, отруєння може статися і з Вашої вини також. Якщо Ви вирішили купити кавун чи диню і попросили продавця надрізати плід, то Ви автоматично опинилися в зоні ризику. Згадайте, де ростуть баштанні культури, подумайте про те, як їх транспортують. Хіба можна це назвати санітарними умовами?! Додайте до цього “чисті” руки працівника стихійного ринку, вантажника. А чи бачили ви ніж, яким був зроблений надріз?
Про те, яку інфекцію можна “зловити” з набутою ягодою, можна навіть і не розповідати – від кишкової палички до дизентерії.
Якщо трапилося так, що Ви відчуваєте раптову стомлюваність, напади мігрені, блювоти чи діареї – Ви отруїлися. Зазначені сімтоми можуть проявитися вже через 2-3 години після вживання неякісного кавуна. Також, інтоксикація може супроводжуватися лихоманкою, ломотою в суглобах і судомами.
Особливий ризик нітратовмісних продуктів загрожує годуючим матерям і дітям, які не досягли 1 року.
Крім усього перерахованого вище, отруєння кавунами і динями може бути дуже небезпечно для тих, хто страждає на хронічні захворювання. До таких хвороб можна віднести: цукровий діабет, нефролітіаз, захворювання сечостатевої системи, аденому, виразки, пієлонефрит тощо.
Перша допомога при проявах ознак отруєння:
Більш детально про користь і небезпеку баштанних йдеться в телепрограмі “Тема дня”.