Від 20 вересня 2015 року набув чинності Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Зазначений закон передбачає впровадження в Україні європейської моделі системи гарантування безпеки і якості продуктів харчування, що базується на процедурах HACCP. Також, 21 грудня 2017 ухвалено Закон України «Про безпечність та гігієну кормів», відповідно до якого вимоги з впровадження системи НАССР розповсюджуються на операторів ринку кормів, що здійснюють виробництво, обіг та використання кормів. Основною метою впровадження системи НАССР є гармонізація та адаптація вітчизняних стандартів у сфері якості та безпеки харчових продуктів та кормів до законодавства Європейського Союзу.
Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів є основним регулятором ринку харчових продуктів в Україні, яка здійснює державний контроль за впровадженням постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). Відповідно до законодавства України, Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів починаючи з 20 вересня 2018 року має право перевіряти потужності, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження на предмет впровадження системи HACCP.
З метою роз’яснення законодавчих змін, що стосуються впровадження процедур НАССР на вітчизняних зернозберігальних та зернопереробних підприємствах, Українська зернова асоціація разом з Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області, за підтримки Департаменту агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації, 26.06.2018 провела семінар на тему: «Впровадження системи НАССР на елеваторах України».

На семінар були запрошені представники елеваторів, які працюють на теренах Херсонської, Дніпропетровської та Миколаївської областей.
Зі структурою Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області та повноваженнями Держпродспоживслужби у сфері безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ознайомив присутніх начальник Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Віталій Боярський.


Також, він звернув увагу учасників семінару щодо порядку здійснення заходів державного нагляду та контролю у відповідності до вимог Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», зокрема наголосив на застосуванні уніфікованих форм актів при здійсненні заходів державного контролю, використанні норм чинного законодавства в частині застосування заходів адміністративного впливу.
Про фітосанітарні вимоги до зберігання зерна на елеваторах йшлося в доповіді в.о. начальника Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспожислужби в Херсонській області Катерини Чупріної.
Під час проведення семінару представники Української зернової асоціації ознайомили присутніх з програмою ЄБРР стосовно підтримки впровадження системи НАССР на підприємствах харчової галузі.

Крім того, використовуючи конкретні практичні приклади, лекторами були детально висвітлені вимоги нового харчового законодавства щодо ролі та відповідальності операторів ринку за безпечність харчових продуктів та кормів, порядки реєстрації потужностей, вимоги та впровадження системи аналізу небезпек і контролю (регулювання) в критичних точках, гігієнічні вимоги – програми передумови НАССР.
01.07.2018
В Херсоні пройшов семінар: «Впровадження системи НАССР на елеваторах України»
Від 20 вересня 2015 року набув чинності Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Зазначений закон передбачає впровадження в Україні європейської моделі системи гарантування безпеки і якості продуктів харчування, що базується на процедурах HACCP. Також, 21 грудня 2017 ухвалено Закон України «Про безпечність та гігієну кормів», відповідно до якого вимоги з впровадження системи НАССР розповсюджуються на операторів ринку кормів, що здійснюють виробництво, обіг та використання кормів. Основною метою впровадження системи НАССР є гармонізація та адаптація вітчизняних стандартів у сфері якості та безпеки харчових продуктів та кормів до законодавства Європейського Союзу.
Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів є основним регулятором ринку харчових продуктів в Україні, яка здійснює державний контроль за впровадженням постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). Відповідно до законодавства України, Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів починаючи з 20 вересня 2018 року має право перевіряти потужності, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження на предмет впровадження системи HACCP.
З метою роз’яснення законодавчих змін, що стосуються впровадження процедур НАССР на вітчизняних зернозберігальних та зернопереробних підприємствах, Українська зернова асоціація разом з Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області, за підтримки Департаменту агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації, 26.06.2018 провела семінар на тему: «Впровадження системи НАССР на елеваторах України».
На семінар були запрошені представники елеваторів, які працюють на теренах Херсонської, Дніпропетровської та Миколаївської областей.
Зі структурою Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області та повноваженнями Держпродспоживслужби у сфері безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ознайомив присутніх начальник Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Віталій Боярський.
Також, він звернув увагу учасників семінару щодо порядку здійснення заходів державного нагляду та контролю у відповідності до вимог Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», зокрема наголосив на застосуванні уніфікованих форм актів при здійсненні заходів державного контролю, використанні норм чинного законодавства в частині застосування заходів адміністративного впливу.
Про фітосанітарні вимоги до зберігання зерна на елеваторах йшлося в доповіді в.о. начальника Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспожислужби в Херсонській області Катерини Чупріної.
Під час проведення семінару представники Української зернової асоціації ознайомили присутніх з програмою ЄБРР стосовно підтримки впровадження системи НАССР на підприємствах харчової галузі.
Крім того, використовуючи конкретні практичні приклади, лекторами були детально висвітлені вимоги нового харчового законодавства щодо ролі та відповідальності операторів ринку за безпечність харчових продуктів та кормів, порядки реєстрації потужностей, вимоги та впровадження системи аналізу небезпек і контролю (регулювання) в критичних точках, гігієнічні вимоги – програми передумови НАССР.