Підготовка пришкільних таборів до літньої оздоровчої кампанії 2018 року на контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області

Питання здійснення заходів, спрямованих на збереження і зміцнення здоров’я дітей, забезпечення ефективного оздоровлення та повноцінного відпочинку, попередження спалахів гострих інфекційних хвороб і харчових отруєнь в організованих колективах, державного регулювання у сфері безпечності харчових продуктів, захисту життя, здоров’я та інтересів споживачів, організації належної підготовки систем життєзабезпечення в населених пунктах області до курортно-туристичного сезону 2018 року, знаходиться на контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

З початку підготовки до оздоровчої кампанії фахівцями Держпродспоживслужби взято участь у проведенні обстежень (перевірок) щодо дотримання вимог санітарного законодавства 408 таборів з денним перебуванням. Станом на 08.06.2018 року 403 табори з денним перебуванням отримали акти за формою 318/о.

До початку відкриття закладів відпочинку та під час функціонування фахівцями структурних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області в рамках заходів державного нагляду (контролю) здійснюються позапланові перевірки дитячих закладів відпочинку з відбором проб питної на відповідність вимогам санітарних правил за бактеріологічними та санітарно-хімічними показниками, змивів з об’єктів середовища.

Досліджено:

змивів з обладнання, рук та одягу працівників – 5100, з них позитивних – 57, що становить 1,1 %.

проб питної на відповідність вимогам ДСанПіН по бактеріологічним показникам – 255 проб, не відповідає вимогам – 10 (3,92%),

проб питної води на відповідність вимогам ДСанПіН: по санітарно-хімічним показникам– 255 проби, встановлено відхилення у 63,1% (161 проба) по сольовому складу.

За результатами дослідження змивів з об’єктів середовища з невідповідністю показників МУ по санітарно-мікробіологічному контролю керівникам закладів були надані приписи про усунення порушень, в яких запропоновано забезпечити якісне та в повному обсязі проведення заходів щодо поточної дезінфекції та генерального прибирання в приміщеннях закладу з використанням миючих і деззасобів, миття та обробки посуду з дотриманням інструкції, тощо, з контрольним відбором проб.

З метою приведення у відповідність води питної по показниках бактеріологічної безпеки проведені заходи по дезінфекції мереж та споруд водопостачання з контрольним відбором проб на лабораторне дослідження, а також при невідповідності якості води по санітарно-хімічних показниках запропоновано не використовувати водопровідну воду на об’єкті в питних цілях та забезпечити відпочиваючих /персонал/ відвідувачів питною водою належної якості у достатній кількості.

Закладами відпочинку отримано дозвіл на функціонування лише після забезпечення виконання пропозицій, які надані фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.