12травня – Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією

12 травня все прогресивне людство відзначило Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією. Більше 1,5 мільярда людей на планеті страждають цим підступним захворюванням. Статистика свідчить, що майже 45% хворих людей не знають, що мають високі показники артеріального тиску. Щорічно цю хворобу виявляють в 1 мільйона українців, а всього в Україні зареєстровано понад 12 мільйонів осіб, хворих на АГ.

Метою проведення заходів до Всесвітнього дня боротьби з артеріальною гіпертензією є підвищення поінформованості населення про серйозні ускладнення артеріальної гіпертонії, поширення інформації про те, як можна запобігти розвитку цього захворювання.
Гіпертонія – захворювання, яке характеризується стійким підвищенням артеріального тиску внаслідок нервово-функціонального порушення судинного тонусу. Ним страждають переважно люди старше 40 років. Проте, останнім часом гіпертонічна хвороба «молодіє» – на неї страждають молоді люди (однаково часто чоловіки і жінки).
Нормальний артеріальний тиск у стані спокою знаходиться в межах 100-140 мм рт.ст. систолічного тиску і 60-90 мм рт.ст. діастолічного тиску.
Якщо тонометр показав 120/80 мм рт. ст.-  можете вважати себе щасливцем, бо це – норма. А якщо вже близько 135/85 – це сигнал, що в житті потрібно щось змінювати!
Гіпертонія є одним із основних факторів ризику:
– інсульту;
– інфаркту міокарда;
– серцевої недостатності;
– захворювання периферичних артерій і є причиною хронічного захворювання нирок.
Навіть помірне підвищення артеріального тиску пов’язане зі зменшенням очікуваної тривалості життя.
Профілактика артеріальної гіпертензії спрямована на:
– уникнення психоемоційних та фізичних перевантажень у професійній роботі та побуті;
– зміну свого режиму праці і відпочинку, щоб не допускати перевтоми та виснаження;
– відмову від шкідливих звичок: тютюнопаління, зловживання алкоголем;
– зменшення маси тіла при ожирінні. Намагайтеся вилучити з раціону гострі приправи, сіль, страви насиченні тваринними жирами, солодкі і борошняні вироби. Щодня споживайте не менше 400 г овочів та 300 г фруктів. Готуючи їжу, надавайте перевагу варінню і запіканню;
– виконання динамічних навантажень невисокої інтенсивності до 3 -5 разів на тиждень протягом 30-45 хв. Це можуть бути прогулянки пішки, плавання, їзда на велосипеді, катання на лижах, робота в саду чи в городі;
– дотримання дієти. Спеціально для хворих з підвищеним АТ розроблена дієта №10, що включає обмеження кухонної солі до 5 г, вільної рідини до 1-2 л, тваринних жирів із заміною їх на рослинні, включення до раціону овочів, фруктів.
Будьте здорові!!!