Розширена нарада щодо підготовки та проведення у Генічеському районі курортно-туристичного сезону 2018 року

27 квітня 2018 року у місті Генічеську пройшла розширена нарада щодо підготовки та проведення у Генічеському районі курортно-туристичного сезону 2018 року. Участь у заході взяли районне керівництво, представники органів місцевого самоврядування, контролюючі служби організацій обласного та районного рівнів. Для обговорення надважливих питань підготовки і у подальшому успішного проведення цьогорічного курортного сезону  запросили  власників та директорів оздоровчих закладів, які працюють на території району. Таких на нараду прибуло 39 представників. Загалом на території Генічеського району діють 84 оздоровчих заклади.

За словами голови Генічеської райдержадміністрації Олександра Воробйова, який провів нараду, кількість відпочивальників з кожним роком зростає. Тільки минулоріч на Азовському узбережжі Генічеського району відпочило понад 1 млн 200 тис. українських та іноземних туристів. Тому, надважливе завдання увійти в сезон 2018 року підготовленими і провести його на найвищому рівні. І тут велика роль приймаючої сторони – оздоровчих закладів, баз відпочинку для дітей, дорослих, сімейного типу тощо – у належній підготовці і дотриманні всіх вимог діючого законодавства.

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області було представлено на нараді в Генічеську потужною делегацією – перед учасниками заходу виступили начальники управлінь та головні фахівці установи та її територіального підрозділу в районі.

З діючими вимогами законодавства у сфері захисту прав споживачів присутніх ознайомила начальник управління захисту споживачів Наталя Клим. Зокрема, вона зупинилася на Законі України про рекламу, наголосивши, що основними принципами реклами є законність, точність, достовірність, використання форм та засобів, які не завдають споживачеві реклами шкоди; заходах щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення – згідно чинного законодавства, зовнішня реклама алкогольних напоїв та тютюнових виробів заборонена. Також, дала пояснення деяким статтям Закону України «Про захист прав споживачів» і відповідальність суб’єктів господарювання за порушення чинного законодавства. Так, стаття 23 Закону каже:

  1. У разі порушення законодавства про захист прав споживачів суб’єкти господарювання сфери торговельного та інших видів обслуговування несуть відповідальність за:

4) виготовлення або реалізацію продукції, що не відповідає вимогам нормативно-правових актів стосовно безпеки для життя, здоров’я та майна споживачів і навколишнього природного середовища, – у розмірі трьохсот відсотків вартості виготовленої або одержаної для реалізації партії товару, виконаної роботи, наданої послуги( спінери, бутафорні фрукти, овочі);

7) відсутність необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію або продавця – у розмірі тридцяти відсотків вартості одержаної для реалізації партії товару, виконаної роботи, наданої послуги;

8) створення перешкод службовим особам центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів – у розмірі від одного до десяти відсотків вартості реалізованої продукції за попередній календарний місяць;

9) невиконання або несвоєчасне виконання припису посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів, про усунення порушень прав споживачів – у розмірі двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Світлана Петронюк поінформувала присутніх щодо вимог у сфері безпечності харчових продуктів у світлі діючого законодавства. Харчоблоки оздоровчих закладів повинні відповідати вимогам Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР та Державних санітарних правил розміщення, улаштування та експлуатації оздоровчих закладів, затверджених наказом МОЗ України від 19.06.96 року № 172.

Зокрема, потужності, на яких здійснюється виробництво харчових продуктів повинні підтримуватися у чистому та робочому стані, бути спланованими, сконструйованими та розміщеними для належного утримання, мати належну природну та механічну вентиляцію. Приміщення їдалень та розміщення технологічного і холодильного обладнання повинні забезпечити зручний зв’язок між приміщеннями і передбачати послідовність і потоковість технологічного процесу, відсутність зустрічних і перехресних потоків сировини, напівфабрикатів, готової продукції, харчових відходів, використаного і чистого посуду, руху відвідувачів та персоналу. Виробничі цехи повинні бути обладнані мийними ваннами для миття та обробки харчових продуктів з підведеною через змішувачі гарячою і холодною проточною водою, у кожному виробничому цеху їдальні повинні бути раковини для миття рук з підведеною через змішувачі гарячою і холодною водою, обладнані пристроями для ополіскування рук дезінфекційним розчином тощо. Має бути необхідна кількість технологічного, холодильного обладнання, столового та кухонного посуду та ін. Також, доповідачка детально зупинилася на вимогах до харчових продуктів та вимогах до їх транспортування.

На питаннях забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя під час проведення оздоровчого сезону сконцентрувала увагу присутніх заступник начальника управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства, начальник відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідувань спалахів Марина Шаталова.

Вона акцентувала увагу на необхідності створення належних умов для якісного та безпечного відпочинку, комфортного перебування, безпечного та повноцінного харчування, медичного забезпечення, зміцнення матеріально-технічної бази, охорони життя та здоров’я відпочивальників, забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя в закладах оздоровлення та відпочинку. Також було наголошено на вимогах щодо порядку відкриття закладів, у першу чергу, виконання наданих Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області пропозицій по приведенню закладів у відповідність до вимог санітарного законодавства, порядку погодження актів прийняття закладів (ф.316/о та ф.318/о) до початку функціонування. Запропоновано вжити невідкладних протиепідемічних та профілактичних заходів з метою недопущення виникнення та розповсюдження гострих інфекційних захворювань та харчових отруєнь, а саме: забезпечення допуску до роботи осіб лише після проходження медичного огляду, організації проведення лабораторного контролю об’єктів середовища, гігієнічного навчання персоналу, добір кваліфікованих працівників, насамперед, медичних, посилення контролю щодо медичного огляду дітей, що направляються до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку тощо.

Не менш актуальними і на часі були доповіді щодо фітосанітарних вимог під час господарської діяльності і надання послуг з проведення лабораторних досліджень об’єктів зовнішнього середовища спеціалістами Херсонської регіональної державної лабораторії ім. проф. Л.С. Ценковського.

На всі запитання присутніх – а їх було чимало – фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області дали вичерпні відповіді. Також, усім охочим були роздані спеціально підготовлені листівки – пам’ятки з рекомендаціями, які, безперечно, стануть в нагоді.

Завершуючи нараду, голова Генічеської райдержадміністрації Олександр Воробйов висловив подяку представникам Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за ґрунтовні доповіді і відповідальний підхід до обговорення важливих питань і запевнив у підтримці з боку районної влади та подальшій тісній співпраці, аби курортно-туристичний сезон 2018 року пройшов на належному рівні.