Про органолептичну оцінку молока розповідає провідний фахівець Бериславського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області Н.Федак

Доброякісне  коров’яче  молоко  отримують від   фізіологічно здорових корів. Воно повинно мати нормальний  хімічний склад і відповідати  встановленим санітарно гігієнічним  нормам. Лактацію корів поділяють  на три періоди:  молозивний (5-7 днів), виділення нормального молока  (275-285 днів) і стадійний ( за 10-15 днів перед запуском). Молозиво одержують у перші дні після  отелення, його найчастіше  випоюють  телятам. Колір нормального молока від здорових корів – білий або трохи жовтуватий, запах приємний, специфічний. Смак трохи солодкуватий. Консистенція  однорідна, не тягуча, без слизу і пластівців білка. Відхилення  органолептичних показників молока від  нормальних  класифікується  як вади, які  можуть бути  спричинені  різними  факторами порушення  технології отримання, обробки і зберігання молока, порушення годівлі тварин, захворюваннями, тощо. Хімічний склад молока: вода, сухий залишок,  жир, білок – всього понад 200 компонентів, з них 20 амінокислот, 30 макро і мікро елементів, 23 вітаміни А і Д, 20 гліцеридів, цукри, гормони, ферменти, фосфати. Найпоширенішим і небезпечним  джерелом  недоброякісного молока є мікроорганізми: бактерії, пліснява, дріжджі, віруси, рикетсії та найпростіші. Саме  вони  характеризують  санітарно-гігієнічний  стан молока.  На поверхні  вимені  корови  завжди є мікрофлора. Мікроорганізми  накопичуються переважно  в отворах  дійок, тому  перші  цівки  молока необхідно  здоювати в окремий  посуд і потім знешкоджувати. Значну  увагу слід приділяти гігієні  вимені. Перед доїнням його   потрібно вимити  теплою водою і обтерти чистим сухим рушником, зробити масаж вимені. Слід своєчасно видаляти гній  і забруднену підстилку та добре провітрювати   приміщення. Отже, смакуйте молоко на  здоров’я.