Що треба знати про колодязну воду

Широко використовується в населених пунктах, особливо в сільській місцевості.

Вода   фактором  передачі  багатьох  інфекцій  бактеріального,  вірусного, паразитарного  походження,  і вода колодязів  не є винятком, особливо навесні, в період сезонних паводків, коли ризик мікробного забруднення колодязів дуже великий.

Якщо дану проблему можливо вирішити шляхом кип’ятіння води, забруднення іншого характеру, зокрема, токсичними речовинами, хімічними сполуками (якщо їх вміст перевищує гранично допустимі норми), можуть зробити воду зовсім непридатною для вживання.  Вода, забруднена нітратами,  надзвичайно  небезпечна  для  дитячого організму, особливо для немовлят. Чутливими до нітратів є також             особи похилого віку, хворі на анемію, особи із хронічними захворюваннями   дихальної та серцево-судинної систем.

Головне управління Держпродспоживслужби в  Херсонській області попереджає, що  категорично заборонено використовувати воду з колодязів,  криниць і  каптажів,  у яких вміст нітратів  перевищує  нормативні  показники (50 мг/куб.дм). Однією із причин наявності нітратів у колодязях є недотримання їхніми власниками санітарних вимог при облаштуванні та утриманні колодязів, вигрібних ям, надвірних туалетів, місць утримання худоби, тощо.

Слід відзначити, що воду, забруднену  нітратами  (навіть у смертельних дозах), неможливо визначити самостійно – вона  чиста,  прозора, без запаху й видимих  домішок має звичайний смак. Ось чому важливо періодично контролювати показники якості та безпеки води в колодязях незалежно від їх технічного стану та результатів попередніх лабораторних досліджень. Дослідження якості питної води проводять акредитовані лабораторії.

       Обережно ставтеся до вибору джерела питної води!

       Бережіть своє здоров’я та здоров’я ваших близьких!