Олешківське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області провело низку нарад з представниками місцевих закладів освіти, які відповідальні за організацію харчування дітей. На заходах детально обговорили питання норм харчування та організації харчування в освітніх закладах відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
Присутні мали змогу отримати фахові відповіді на свої запитання та практичні відомості від спеціалістів управління та колег щодо організації харчування дітей, впровадження та погодження чотиритижневого сезонного меню.
Окремим питанням з учасниками нарад було обговорено впровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (HACCP) на харчоблоках та головні принципи цієї системи.
Начальник Олешківського управління Павло Бабійчук вкотре наголосив, що головним завданням цієї системи є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю над усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від приймання сировини на склад і до моменту подачі готової страви.
Мета контролю – повне усунення або зведення до допустимого мінімуму небезпечних факторів.
Зазначимо, система HACCP базується на основних принципах:
- Аналіз небезпечних чинників.
- Виявлення критичних контрольних точок.
- Встановлення критичних меж.
- Встановлення процедури моніторингу.
- Розробка коригувальних дій.
- Зберігання та актуалізація документів.
- Оцінка ефективності.
НАССР – це організація процесів так, щоб обладнання працювало правильно, а приміщення не становило загрози безпечності харчових продуктів. Недостатньо тільки розробити документацію, потрібно налагодити процеси у такий спосіб, щоб їх описати та надати докази того, що ці процеси дозволяють випускати безпечну продукцію. Розроблення документів без підкріплення лабораторними дослідженнями чи контрольними заходами, спрямованими на процес – не забезпечує впровадження системи НАССР.
Важливо, щоб ця система дійсно працювала та була ефективною, а не була тільки на папері. Наявність на підприємстві активної системи управління за безпечністю харчових продуктів НАССР — це надійне підтвердження того, що виробник забезпечує всі умови, які гарантують стабільний випуск якісної і безпечної продукції.
14.02.2022
За ініціативи спеціалістів Олешківського управління проведено наради з відповідальними особами за організацію харчування в закладах освіти
Олешківське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області провело низку нарад з представниками місцевих закладів освіти, які відповідальні за організацію харчування дітей. На заходах детально обговорили питання норм харчування та організації харчування в освітніх закладах відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
Присутні мали змогу отримати фахові відповіді на свої запитання та практичні відомості від спеціалістів управління та колег щодо організації харчування дітей, впровадження та погодження чотиритижневого сезонного меню.
Окремим питанням з учасниками нарад було обговорено впровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (HACCP) на харчоблоках та головні принципи цієї системи.
Начальник Олешківського управління Павло Бабійчук вкотре наголосив, що головним завданням цієї системи є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю над усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від приймання сировини на склад і до моменту подачі готової страви.
Мета контролю – повне усунення або зведення до допустимого мінімуму небезпечних факторів.
Зазначимо, система HACCP базується на основних принципах:
НАССР – це організація процесів так, щоб обладнання працювало правильно, а приміщення не становило загрози безпечності харчових продуктів. Недостатньо тільки розробити документацію, потрібно налагодити процеси у такий спосіб, щоб їх описати та надати докази того, що ці процеси дозволяють випускати безпечну продукцію. Розроблення документів без підкріплення лабораторними дослідженнями чи контрольними заходами, спрямованими на процес – не забезпечує впровадження системи НАССР.
Важливо, щоб ця система дійсно працювала та була ефективною, а не була тільки на папері. Наявність на підприємстві активної системи управління за безпечністю харчових продуктів НАССР — це надійне підтвердження того, що виробник забезпечує всі умови, які гарантують стабільний випуск якісної і безпечної продукції.