Білозерським управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області проведено семінар-навчання стосовно розробки перспективних чотиритижневих сезонних меню харчування дітей

Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області в межах наданих повноважень продовжують проводити навчання та наради з представниками освітніх закладів Херсонщини, які відповідають за організацію харчування дітей. З метою створення якісних та безпечних умов харчування, відповідно до чинного законодавства.

Тож, за ініціативи  Білозерського  управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області  на базі Білозерської об’єднаної територіальної громади було організовано та проведено семінар – навчання з керівниками, медичними сестрами, комірниками місцевих закладів освіти та  бухгалтерами, фінансовими інспекторами 5 сільських ТГ  Білозерського району на тему: «Нові вимоги щодо норм та порядку організації харчування в закладах освіти».

Присутні були ознайомлені зі змінами, які відбулися в організації харчування відповідно до Норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення і відпочинку, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305.

Обговорені нові примірні чотиритижневі сезонні меню, які були рекомендовані для організації харчування дітей, затверджені наказом МОЗ України від 05.11.2021 №2441, та  технологічні карти страв і виробів для харчування дітей віком від 1 до 6 (7) років в закладах освіти і інших організованих колективах на осінній період та харчування дітей 6-18 років у закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, закладах сфери соціального захисту.

Присутні активно обговорювали роботу з розробки перспективних чотиритижневих сезонних меню харчування дітей. А також спільно розглянули проблемні питання, які виникали при приведенні складових меню до норм харчування та дотриманні раціону за основними групами харчових продуктів у закладах освіти.

Зазначимо, примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету дозволено використовувати після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби. Без такого погодження дозволено використовувати рекомендоване меню, яке затверджено наказом МОЗ.

Під час розгляду меню, у разі невиконання норм харчування оцінюється хімічний склад та енергетична цінність страв кожного приймання їжі та добового раціону в цілому та надаються відповідні пропозиції щодо необхідності корегування даного меню.

На нараді фахівці управління звернули увагу присутніх на необхідності створення безпечних умов для здобувачів освіти та працівників освітніх закладів в період проведення заходів зі святкування Новорічних свят відповідно до вимог Постанови кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 №1236.

Захід проведений з дотриманням обмежувальних протиепідемічних заходів, пов’язаних із поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.