Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області ініціюють наради з керівниками освітніх закладів щодо вимог до перспективного чотиритижневого меню

Питання харчування дітей в освітніх закладах країни, якісне впровадження реформи шкільного харчування знаходиться на особливому контролі Офісу Президента України, першої леді Олени Зеленської та Держпродспоживслужби.

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області здійснює державний нагляд за організацією харчування дітей в закладах освіти Херсонщини, забезпеченням учнів достатньою кількістю якісних харчових продуктів та чистої питної води, додержання гігієнічних правил і норм, недопущення реалізації в приміщеннях  та на території закладів освіти небезпечних харчових продуктів.

Актуальним на сьогоднішній день є питання практичного впровадження вимог постанови Кабінету Міністрів України № 305 від 24.03.2021 року «Про затвердження норм та порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Зокрема, складання перспективного чотиритижневого меню для дошкільних навчальних закладів, загальноосвітніх шкіл, спеціальних шкіл тощо на зимовий період.

За ініціативи спеціалістів відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Великоолександрівського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області проведена zoom – нарада з керівниками, відповідальними особами за організацію харчування та з медичними працівниками місцевих освітніх закладів. На заході обговорили основні вимоги до перспективного меню та основні відмінності від раніше розроблених меню. Фахівці управління детально пояснили всі вимоги щодо складання меню.

А саме:

  • при складанні меню нормування здійснюється по групам харчових продуктів, по споживанню порцій на тиждень, масі порцій залежно від вікових груп. Нормується маса нетто очищених сирих продуктів та маса нетто варених – круп, картоплі, макаронних виробів;
  • вимоги до оформлення меню з включенням маси порцій в брутто та нетто, в залежності від вікових груп, розрахунок вмісту білків, жирів, вуглеводів, енергетична цінність страв, посилання на рецептурний довідник;
  • обов’язкове щоденне включення деяких продуктів (овочі, фрукти, молочні вироби), періодичне (м’ясо, птиця, риба, яйця, сухофрукти), обмежене (чай, какао, соки) в чітко визначеній кількості;
  • заборона включення консервованих продуктів, з вмістом синтетичних барвників, підсолоджувачів, підсилювачів смаку, консервантів;
  • відсутність заміни продуктів харчування;
  • пропорційність включення продуктів однієї групи до маси нетто порції;
  • при нормуванні не включені допоміжні продукти, які використовуються для приготування страв та передбачені технологічною документацією;
  • обмеження вмісту цукру, солі в стравах;
  • вимоги до оформлення технологічних карток (із зазначенням наявності харчових алергенів у страві, закладка продуктів в брутто та нетто, технології приготування, термінів придатності, способу реалізації, характеристики готової страви, вимоги до сировини та харчових продуктів);
  • необхідність перерахунку продуктів в брутто в залежності від сезону з урахуванням відходів (овочі, фрукти), категорії продуктів (м’ясо, риба) для обрахунку необхідної кількості при закупівлі;
  • вимоги до технології приготування страв, вмісту жирів в вершковому маслі, сметані, сиру кисломолочному, мононенасичених та поліненасичених жирів у рослинній олії, кратності застосування квашених овочів, обмеження вмісту жирів в м’ясі;
  • приготування напоїв без додавання цукру, чай в дошкільних закладах не повинен містити кофеїн, нормування вмісту цукру та солі в соках.

Під час наради обговорювались проблемні питання та шляхи їх вирішення. Робота над розробкою та погодженням перспективних чотиритижневих сезонних меню для дошкільних навчальних закладів та закладів загальної середньої освіти триває та знаходиться на постійному контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

Для отримання консультацій з відповідних питань звертайтеся до Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за адресою: м. Херсон, вул. Перекопська, 17 або до територіальних управлінь.