Як правильно вибрати цитрусові?

Свіжі овочі 1 фрукти завжди користуються попитом у споживачів. У холодну пору року всіх приваблюють ароматні мандарини та соковиті апельсини, а також велике різноманіття інших плодів, які зустрічаються у продажі. Тому виникає запитання, як не помилитися у виборі цитрусів, щоб вони були не тільки корисними, але й смачними? Розглянемо деякі види цитрусових, які ми купуємо та споживаємо.

Апельсини    

У стиглого плоду шкірка має бути красива, насиченого кольору і без вм’ятин, в іншому випадку він всередині встиг висохнути. Якщо у апельсина є так званий «пупок», то всередині ви виявите дуже солодку м’якоть і в деяких випадках – ще один маленький апельсинчик. Солодкість апельсинів не залежить від товщини шкірки. Однак плоди з товстою шкіркою більш сухі. Дізнатися про це можна, натиснувши на плід: товста шкірка більш пружинить. Найсолодшими вважаються іспанські і марокканські фрукти.

Мандарини

У випадку з мандаринами вага теж важлива – важкі плоди зазвичай дуже солодкі, навіть якщо вони зовсім маленькі. Дивіться також на форму – приплюснуті мандарини кислі, на відміну від круглих. Шкірка у хороших плодів повинна бути товстою, з горбками, красиво блищати. Найсмачніші мандарини зазвичай мають яскраво-помаранчевий колір, легко очищаються від шкірки. Найсолодший сорт мандаринів — це клементин, гібрид апельсина й мандарина. Щоправда, шкірка в них тонка і погано зні­мається, а от сама м’якоть — запашна й соковита. Найкислішими є грузинські мандарини, турецькі частіше зустрічаються кислуваті, але є й солодкі сорти, а найсолодшими – італійські, іспанські та марокканські.

Лимони 

Колір шкірки зрілого лимона – яскраво-жовтий.  Існують два різновиди лимона: з тонкою і товстою шкіркою. Перший вид використовують для отримання соку, другий – для чаю, отримання цедри. Їх легко відрізнити зовні і на дотик. У товстошкурого фрукта буде виділятися верхівка і горбиста шкірка, тонкошкурий же – гладкий і без опуклостей. Шкірка якісного плоду буде блискучою, пружинити при натисканні. Перезрілий  лимон – зайво м’який, висохлий – жорсткий.

Грейпфрути  

Враховуючи те, що грейпфрут сам по собі має специфічний смак, багато хто хоче вибрати більш солодкий. Таким буде плід з шкіркою оранжево-рожевого кольору, з ніжно-рожевою або червоною м’якоттю. Кислий же грейпфрут – зовні жовтий або зеленуватий, всередині – білий або жовтий.   У якісного плоду шкірка буде гладка, без зморшок, з рівномірним забарвленням.

Вибираючи цитрусові,  варто звернути увагу на їх зовнішній вигляд. Так, якщо на плодах ви виявили цвіль, чорні плями або будь-які потемніння, то брати такі плоди не варто. Якщо ж шкірка  фруктів має не природний колір або сильно блищіть, це означає, що плід був підданий хімічній обробці. Важливе значення має і запах фрукта. Він повинен бути приємним, солодкуватим. Також слід пам’ятати, що купуючи цитрусові у відкритих павільйонах, ринках, де фрукти знаходяться на відкритому повітрі, ви можете купити  підморожені фрукти,  на що будуть вказувати  вм’ятини або м’які ділянки на плодах. Тому, щоб уникнути розчарування слід купувати в перевірених місцях, де виконуються всі умови для зберігання.