На базі Іванівського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області проведена семінар – нарада за участю завідуючих та медичних сестер дошкільних навчальних закладів.
Головною темою заходу стало обговорення питання про створення належних умов для безпечного харчування дітей, дотримання законодавства щодо безпечності харчових продуктів, санітарно-гігієнічних та протиепідемічних норм і правил, запровадження контролю за якістю продуктів, забезпечення належної матеріально-технічної бази, впровадження системи НАССР на харчоблоках закладів освіти.
Особливу увагу приділено питанню щодо впровадження системи НАССР у закладах дошкільної освіти, обговорено ст.21 Закону України №771 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», головним завданням якого є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за приготуванням страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів комірником і до моменту видачі готової страви. Наголошено, що НАССР є важливим інструментом для контролю безпеки харчування, зокрема в закладах дошкільної освіти. Заклади дошкільної освіти забезпечують харчування дітей дошкільного віку, а харчоблоки закладів є операторами ринку харчових продуктів, які підлягають державній реєстрації та до яких встановлюється вимога щодо застосування системи управління безпечністю продуктів харчування. Під час заходу проаналізовано використання принципів НАССР в дошкільних закладах району.
Також проведено аналіз основних порушень, встановлених під час проведення планових заходів зі здійснення державного нагляду (контролю). З початку 2021 року Іванівським управління проведено 8 планових перевірок щодо дотримання вимог санітарного законодавства, практично у кожному виявлені порушення:
– відсутність в закладах приміщень для прання, сушіння та прасування;
– не забезпечено засновниками закладів проведення лабораторного контролю об’єктів середовища закладів;
– порушення щодо належного облаштування пісочниць на ігрових майданчиках;
– потреба у оновленні ігрового обладнання.
Усі присутні отримали вичерпні відповіді на питання, що їх цікавили, були надані роз’яснення та обговорені пропозиції.
19.03.2021
Семінар-нараду про безпечне харчування провели для представників дошкільних навчальних закладів Іванівської селищної ради
На базі Іванівського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області проведена семінар – нарада за участю завідуючих та медичних сестер дошкільних навчальних закладів.
Головною темою заходу стало обговорення питання про створення належних умов для безпечного харчування дітей, дотримання законодавства щодо безпечності харчових продуктів, санітарно-гігієнічних та протиепідемічних норм і правил, запровадження контролю за якістю продуктів, забезпечення належної матеріально-технічної бази, впровадження системи НАССР на харчоблоках закладів освіти.
Особливу увагу приділено питанню щодо впровадження системи НАССР у закладах дошкільної освіти, обговорено ст.21 Закону України №771 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», головним завданням якого є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за приготуванням страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів комірником і до моменту видачі готової страви. Наголошено, що НАССР є важливим інструментом для контролю безпеки харчування, зокрема в закладах дошкільної освіти. Заклади дошкільної освіти забезпечують харчування дітей дошкільного віку, а харчоблоки закладів є операторами ринку харчових продуктів, які підлягають державній реєстрації та до яких встановлюється вимога щодо застосування системи управління безпечністю продуктів харчування. Під час заходу проаналізовано використання принципів НАССР в дошкільних закладах району.
Також проведено аналіз основних порушень, встановлених під час проведення планових заходів зі здійснення державного нагляду (контролю). З початку 2021 року Іванівським управління проведено 8 планових перевірок щодо дотримання вимог санітарного законодавства, практично у кожному виявлені порушення:
– відсутність в закладах приміщень для прання, сушіння та прасування;
– не забезпечено засновниками закладів проведення лабораторного контролю об’єктів середовища закладів;
– порушення щодо належного облаштування пісочниць на ігрових майданчиках;
– потреба у оновленні ігрового обладнання.
Усі присутні отримали вичерпні відповіді на питання, що їх цікавили, були надані роз’яснення та обговорені пропозиції.