СЕЗОННІ ОВОЧІ: КАПУСТА БІЛОГОЛОВА

Капуста білоголова  (Brassica oleracea L. var. alba DC)  –  одна з основних овочевих рослин в Україні. Це дворічна рослина, яка в перший рік утворює вкорочене стебло, розетку листя та формує головку. На другий рік  висаджені маточні рослини  утворюють квітконосні пагони і насіння. Капуста має чудовий смак, характеризується високою врожайністю, лежкістю, транспортабельністю, має високі смакові якості і лікувальні властивості. Капуста  білоголова  здавна використовується як цінний продукт харчування. Вона входить до багатьох страв.  Українську  національну кухню неможливо уявити без українського борщу, до складу якого входить капуста, вареників, пиріжків з капустою, капустяних котлет та зразів. З неї готують  солянку, овочеве рагу, запікають, квасять, фарширують. Вона  є  складовою різноманітних салатів та ін. Харчова цінність капусти полягає, насамперед, в тому що вона містить азотисті речовини, жиривуглеводи, лізоцим, цукрипектинклітковинуорганічні кислотифітонциди, велику кількість вітамінів (каротин , фолієва кислота, вітамін U, С, РРЕРК,  вітаміни групи В) та  мікроелементів ( кальцій, залізо, магній, фосфор, калій).  В ній виявлено 16 амінокислот. Тому  вона відіграє важливу роль в харчуванні населення.

Капусту здавна використовують для лікування різних хвороб: виразкової хвороби шлунка та 12-ти палої кишки (прискорюється процес загоєння слизової оболонки шлунково-кишкового тракту), хронічного гастриту, екземи, псоріазу, цукрового діабету, атеросклерозу, бронхітів, ожиріння та ін. Капустяний сік швидко засвоюється організмом, має загальнозміцнюючу, жовчогінну дію, виводить холестерин  з організму, токсини  і шлаки з кишечнику. Її використовують при лікуванні опіків, трофічних виразок, синців, гематом, головного болю та болю в суглобах.

У Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2019 рік станом на 19.08.2019,   238  сортів і гібридів капусти білоголової (Brassica oleracea L. var. alba DC).  Перевірити наявність сорту в Реєстрі можна за посиланням https://sops.gov.ua/reestr-sortiv-roslin, С. 330-340. Якісне насіння є запорукою отримання високих  урожаїв. Тому, купуючи насіння капусти білоголової, однією з необхідних умов є перевірка наявності сертифікатів (Реєстр сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал), що гарантують високі  сортові (сукупність показників, що характеризують належність насіння до відповідного сорту) та посівні (сукупність показників, які характеризують придатність до його сівби) якості насіння (https://minagro.gov.ua/ua/file-storage/reyestr-sertifikativ-na-nasinnya-taabo-sadivnij-material).

Капуста білоголова – перехреснозапильна рослина, що вимагає дотримання норм просторової ізоляції: не менше 2000 м на відкритій ділянці, 600 м – на захищеній. Плід капусти  – стручок завдовжки 5-15 см. Насіння темно-бурого або чорного кольору,  колоподібне,   в діаметрі до 2 см.  

Щоб отримати чудовий урожай білокачанної капусти, необхідно купувати якісне насіння. Якість насіння капусти білоголової повинна відповідати вимогам  ДСТУ 7160:2010 «Насіння овочевих, баштанних, кормових і пряно-ароматичних культур. Сортові та посівні якості. Технічні умови».. Державним стандартом України ДСТУ 7160:2010 передбачаються такі вимоги до сортових якостей насіння капусти білоголової: сортова чистота – оригінальне 99%, елітне – 98%, репродукційне і гібридне – 97%. Схожість повинна становити для оригінального і елітного насіння не менше 80%, репродукційного – 75%. Вологість всіх його категорій не повинна перевищувати 9%.