«Круглий стіл» щодо стану хлібопекарської галузі області.

05.04.2017 року начальник відділу безпечності харчових продуктів управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії прийняла участь у нараді, яку проводив Департамент агропромислового розвитку облдержадміністрації Херсонської області з керівниками хлібопекарських підприємств області. Тема  «круглого столу» – стан хлібопекарської галузі області. Метою заходу було обговорення актуальних питань щодо виробництва борошна, хліба і хлібобулочних виробів в області та шляхи збільшення сегменту реалізації хлібобулочних виробів. Представником Держпродспоживслужби  було порушено питання про застосування системи НАССР, що є обов’язковою для всіх підприємств, які займаються виробництвом або введенням в обіг харчових продуктів. Відповідно до ст.21 та ст.22 Закону України №1602-VII «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» дотримання принципів системи HACCP стане обов’язковим для всіх українських виробників харчових продуктів, крім первинного виробництва. З 20 вересня 2017 року дотримання принципів HACCP набуде чинності для підприємств, які виробляють тваринницьку продукцію, потім з 20 вересня 2018 року норма стане обов’язковою для всіх підприємств харчової промисловості, крім малих. При цьому малими вважаються підприємства, в яких працює до 5 чоловік. Підкреслюється, що мова йде не про отримання сертифіката HACCP, а про дотримання принципів даної системи.

Правильне запровадження системи НАССР надає виробнику багато переваг економічного та управлінського характеру:

– застосування НАССР є підтвердженням виконання виробником законодавчих і нормативних вимог;

– НАССР засвідчує високий рівень свідомості та відповідальності виробника перед споживачем;

– НАССР дозволяє підприємствами забезпечити стабільно високий рівень безпечності харчових продуктів і завдяки довірі споживачів в умовах зростаючої конкуренції зберегти та розширити свою частку на внутрішньому ринку України;

– запровадження НАССР дозволяє здійснити розширення експортних ринків, адже в багатьох країнах світу НАССР є обов’язковою законодавчо встановленою вимогою;

– застосування НАССР переносить акценти з випробування кінцевого продукту на використання превентивних методів забезпечення безпечності під час виробництва та реалізації продукції, сприяючи більш раціональному використанню ресурсів;

– правильно проведений аналіз небезпечних чинників дозволяє виявити приховані небезпеки і направити відповідні ресурси в критичні точки процесу;

– зменшення втрат, пов’язаних із особливістю малих та середніх підприємств круп’яної індустрії є те, що типові малі та середні підприємства зазвичай мають обмежені ресурси (персонал, час, кваліфікація, досвід, технічна компетентність та фінанси). В контексті НАССР особливе значення має технічна компетентність, необхідна для розроблення системи.