Всім відомо про те, що харчування крім смакових якостей, повинно бути ще й корисним. Це питання дуже важливе у відношенні до дитячого харчування, оскільки не всі батьки можуть забезпечити збалансований раціон своїм дітям. Значно простіше з дітьми дошкільного віку, які відвідують дитячі садки, так як меню в дитячому садку повинно відповідати нормам здорового харчування, затверджених Постановою Кабінету Міністрів від 22 листопада 2004 р.
Рідко буває, щоб дитині подобалися без винятку всі страви, а деякі діти можуть взагалі від них відмовлятися. У такому випадку треба, в першу чергу, звертати увагу на те, як харчується дитина вдома. Якщо замість обіду дитина отримує шоколадку, а батьки самі, не вірно харчуючись, подають поганий приклад дітям, то тут взагалі не має про що говорити. Краще, якщо харчування дітей вдома співпадає з харчуванням у дитячому садку.

Частіше за все дітки із задоволенням їдять і перші, і другі страви. А дитяче печиво, яке дають на полуденник, серед малюків вважається смаколиком. Складанням меню у дитячому садку займається медичний працівник. Далі це меню розглядається територіальним Управління Держпродспоживслужби, відділом державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства, де його обов’язково перевіряють і погоджують і тільки після цього, дане меню затверджується завідувачем дитячого садка. Ця перевірка потрібна для того, щоб врахувати всі нюанси, яких у дитячому садку достатньо. Першим важливим нюансом є те, що їжа повинна відповідати віку дитини. Так, наприклад, меню для дитини віком у 2 роки повинно враховувати всі порції та консистенцію їжі. Адже таким маленьким діткам найчастіше дають перетерту їжу. Обов’язково треба пам’ятати і про збалансоване харчування. Кожній віковій групі відповідає своя кількість калорій та інших речовин. Важливо, щоб денний раціон харчування ділився на 3-4 частини. У дитячому садку вважається, що на сніданок та вечерю діти з`їдають близько четвертої частини всієї їжі, а ось на обід приходиться майже 50%.
При здійсненні харчування дітей важливо, щоб всі продукти харчування, які подаються разом, були сумісними. Так, наприклад, риба сумісна з картоплею або рисом, м’ясо краще подавати з овочами, а курятину з пюре або макаронами.

Не менш важливо враховувати всі технології приготування. Треба обов’язково пам’ятати, що вся їжа повинна бути запеченою, відвареною, тушкованою і, аж ніяк, не смаженою. Крім того до дитячої їжі ні в якому разі не повинні додаватися різні спеції, майонез, соуси. Категорично заборонено використання несвіжих харчових продуктів. Якщо у дитини є будь-які алергічні реакції, то для неї повинно бути складене індивідуальне меню. У випадку, коли батьки помічають, що у дитячому садку, де перебувають їхні діти, порушуються правила харчування, то не треба мовчати, а звертатися до територіального Управління Держпродспоживслужби у відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства.
Скадовське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області тримає на постійному контролі організацію харчування дітей у дитячих садках району. Фахівцями управління проведено аналіз розглянутих перспективних двотижневих меню на осінньо-зимовий період, наданих керівниками дитячих садків. В ході проведеного аналізу встановлено, що меню в дитячих садках Скадовського району не відповідають нормам здорового харчування, затверджених Постановою Кабінету Міністрів від 22 листопада 2004 року № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
Скадовським районним управлінням проведено розрахунки відповідно до кожного перспективного меню та результати розрахунків надіслано листами завідувачам дитячих садків, відділу освіти, головам місцевого самоврядування. Від голів місцевих рад отримано відповіді, що при складанні бюджету на 2019 рік, надані Скадовським районним управлінням зауваження щодо необхідності дотримання виконання норм харчування будуть враховані.
25.10.2018
Харчування у дитячому садку
Всім відомо про те, що харчування крім смакових якостей, повинно бути ще й корисним. Це питання дуже важливе у відношенні до дитячого харчування, оскільки не всі батьки можуть забезпечити збалансований раціон своїм дітям. Значно простіше з дітьми дошкільного віку, які відвідують дитячі садки, так як меню в дитячому садку повинно відповідати нормам здорового харчування, затверджених Постановою Кабінету Міністрів від 22 листопада 2004 р.
Рідко буває, щоб дитині подобалися без винятку всі страви, а деякі діти можуть взагалі від них відмовлятися. У такому випадку треба, в першу чергу, звертати увагу на те, як харчується дитина вдома. Якщо замість обіду дитина отримує шоколадку, а батьки самі, не вірно харчуючись, подають поганий приклад дітям, то тут взагалі не має про що говорити. Краще, якщо харчування дітей вдома співпадає з харчуванням у дитячому садку.
Частіше за все дітки із задоволенням їдять і перші, і другі страви. А дитяче печиво, яке дають на полуденник, серед малюків вважається смаколиком. Складанням меню у дитячому садку займається медичний працівник. Далі це меню розглядається територіальним Управління Держпродспоживслужби, відділом державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства, де його обов’язково перевіряють і погоджують і тільки після цього, дане меню затверджується завідувачем дитячого садка. Ця перевірка потрібна для того, щоб врахувати всі нюанси, яких у дитячому садку достатньо. Першим важливим нюансом є те, що їжа повинна відповідати віку дитини. Так, наприклад, меню для дитини віком у 2 роки повинно враховувати всі порції та консистенцію їжі. Адже таким маленьким діткам найчастіше дають перетерту їжу. Обов’язково треба пам’ятати і про збалансоване харчування. Кожній віковій групі відповідає своя кількість калорій та інших речовин. Важливо, щоб денний раціон харчування ділився на 3-4 частини. У дитячому садку вважається, що на сніданок та вечерю діти з`їдають близько четвертої частини всієї їжі, а ось на обід приходиться майже 50%.
При здійсненні харчування дітей важливо, щоб всі продукти харчування, які подаються разом, були сумісними. Так, наприклад, риба сумісна з картоплею або рисом, м’ясо краще подавати з овочами, а курятину з пюре або макаронами.
Не менш важливо враховувати всі технології приготування. Треба обов’язково пам’ятати, що вся їжа повинна бути запеченою, відвареною, тушкованою і, аж ніяк, не смаженою. Крім того до дитячої їжі ні в якому разі не повинні додаватися різні спеції, майонез, соуси. Категорично заборонено використання несвіжих харчових продуктів. Якщо у дитини є будь-які алергічні реакції, то для неї повинно бути складене індивідуальне меню. У випадку, коли батьки помічають, що у дитячому садку, де перебувають їхні діти, порушуються правила харчування, то не треба мовчати, а звертатися до територіального Управління Держпродспоживслужби у відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства.
Скадовське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області тримає на постійному контролі організацію харчування дітей у дитячих садках району. Фахівцями управління проведено аналіз розглянутих перспективних двотижневих меню на осінньо-зимовий період, наданих керівниками дитячих садків. В ході проведеного аналізу встановлено, що меню в дитячих садках Скадовського району не відповідають нормам здорового харчування, затверджених Постановою Кабінету Міністрів від 22 листопада 2004 року № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
Скадовським районним управлінням проведено розрахунки відповідно до кожного перспективного меню та результати розрахунків надіслано листами завідувачам дитячих садків, відділу освіти, головам місцевого самоврядування. Від голів місцевих рад отримано відповіді, що при складанні бюджету на 2019 рік, надані Скадовським районним управлінням зауваження щодо необхідності дотримання виконання норм харчування будуть враховані.