Нововоронцовський район: державний контроль у закладах торгівлі та громадського харчування

На підставі річного плану здійснення заходів державного нагляду (контролю) на 2018 рік, затвердженого наказом Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області від 23.11.2017 року №1110 та наказів Головного управління «Про проведення планової перевірки» від 3.09.2018 р. за № 2828 та № 2827 фахівцями Нововоронцовського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області розпочато планову перевірку потужностей ФОП Патенко О.С. та ФОП Патенко С.Є. за адресою: вул. Одеська, 26, с. Біляєвка, Нововоронцовського району. Мета перевірки – дотримання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів. Вказані потужності зареєстровані відповідно до наказу від 10.02.2016 № 39 “Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам”.

При перевірці звернуто увагу на облаштування куточка споживача, наявність зовнішньої реклами алкогольних та тютюнових виробів, дозвільних документів на провадження діяльності, ліцензій на реалізацію алкогольної та тютюнової продукції, медичних книжок працівників, сертифікатів якості продукції, яка реалізується в холодильному обладнанні, умови зберігання, терміни реалізації та зберігання продукції, діючих договорів на проведення дезінфекції, дезінсекції, дератизації, дотримання температурного режиму в приміщеннях, збір інформації щодо моніторингу масла солодковершкового, що знаходиться в реалізації тощо. Підчас здійснення перевірок використовується засіб відеофіксації.

Перевірки у закладах торгівлі та громадського харчування мають засвідчити, що процес контролю за ними незворотній, адже йдеться про здоров’я людей.

Звернуто увагу власників закладів на відповідальність за порушення Закону України « Про основні принципи та вимоги щодо безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 р. № 771.  

Відповідно до статті 64 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку несуть відповідальність в межах діяльності, яку вони здійснюють, а саме: при недотримання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів щодо гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу, у тому числі допущення до процесу виробництва та обігу харчових продуктів осіб, які мають протипоказання до роботи з харчовими продуктами і присутність яких на робочому місці може спричинити виробництво та обіг небезпечних харчових продуктів. Оскільки вся відповідальність за дотримання вимог харчового законодавства покладається суто на оператора ринку, то законом встановлено значні штрафні санкції.