Здоров’я бджіл – запорука високої продуктивності пасік

Цьогорічний лютий видався достатньо теплим, і з кожним днем все відчутнішим стає подих весни, який істотно змінює поведінку бджолиної сім’ї.

Збереження здоров’я бджіл є однією з важливих умов високої продуктивності пасік. Найбільш ефективний спосіб підвищити продуктивність бджільництва – профілактика заразних та незаразних хвороб бджіл. Планове дослідження бджіл для попередження захворювань необхідно проводити 2 рази на рік: на початку весни – перед виходом бджіл із зимівлі та восени – перед підготовкою до зимівлі.

При оформленні супровідних документів для дослідження весняного підмору бджіл та продуктів бджільництва, представники Держпродспоживслужби Новотроїцького району проводять роз’яснювальну роботу з пасічниками щодо періодичності дослідження підмору бджіл, оформлення всіх реєстраційних документів відповідно до законодавства, проведення процедури внесення пасіки на облік у сільські ради за місцем постійного розташування пасіки, а у випадку кочівлі – у сільській раді, на території якої прибули на кочівлю тощо.

Разом з тим реєстрація пасік проводиться відповідно до вимог ст.25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам» від 10.02.2016 № 39.

Діючє в Україні законодавство захищає інтереси бджолярів, і тому кожен пасічник має орієнтуватись в законах «Про бджільницво», «Про ветеринарну медицину» тощо та дотримуватися зазначених вимог.

Так, з початку лютого 2019 року до Новотроїцького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області надійшло 28 заяв про державну реєстрацію пасік.

Робота в даному напрямку триває.