Засідання координаційної ради з питань розвитку рекреаційно-курортного комплексу та туризму на Херсонщині

Питанням розвитку туристичної галузі на Херсонщині, як однієї з найбільш перспективних з точки зору залучення інвестицій в регіон і, у цьому контексті, розвитку рекреаційно-курортного комплексу нашого краю було присвячене засідання координаційної ради, яке відбулося в обласній державній адміністрації.

Серед питань порядку денного, винесеного на розгляд членів координаційної ради – обговорення плану заходів з підготовки та проведення в області курортно-туристичного сезону 2019 року, забезпечення виконання заходів програми розвитку туризму та курортів у Херсонській області на 2019 – 2021 роки тощо.

З доповіддю перед учасниками засідання виступив начальник Управління державного нагляду (контролю) за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Тарас Година-Арюпін. Він зупинився на здійсненні нагляду за підготовкою систем життєзабезпечення туристично-рекреаційних закладів та населених пунктів області до курортно-туристичного сезону 2019 року.

“Підготовка систем життєзабезпечення, а саме інженерних мереж і споруд, є, мабуть, найважливішим етапом підготовки до курортно-туристичного сезону. Всі ми розуміємо, що у разі подання у водопровідну мережу неякісної питної води (або взагалі її неподання), незадовільного відведення стічних вод від об’єктів туристичної інфраструктури, не вивезення твердих побутових відходів на місця їх видалення туристичний сезон буде зірвано. І буде ще добре, якщо це відбудеться без наслідків для здоров’я та життя мешканців і гостей області”, – зазначив під час виступу Т. Година-Арюпін.

Представники Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області традиційно входять до складу районних комісій з підготовки до нового курортно-туристичного сезону, тримаючи на контролі такі важливі питання, як проведення робіт на водопроводах як окремих закладів, так і населених пунктів (ревізія, промивка, дезінфекція тощо), наявність договорів на відведення/вивезення рідких нечистот, готовність проведення санітарної очистки населених пунктів у посиленому режимі та інші.

Спираючись на досвід минулих років, доповідач зупинився на проблемних питаннях. Зокрема аварійної роботи Скадовських, Лазурненських очисних споруд каналізації, санітарної очистки оздоровчих зон (під час літнього сезону надходить багато скарг стосовно утворення стихійних сміттєзвалищ, незадовільний графік прибирання тощо), а також небажанні окремих керівників оздоровчих закладів звертатися до відповідних служб, у тому числі до Держпродспоживслужби, з метою обстеження на відповідність вимогам чинного законодавства та отримання акту приймання в експлуатацію.

На завершення свого виступу Тарас Година-Арупін наголосив, що Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області і надалі неухильно виконуватиме всі заходи в межах покладених державою повноважень, аби курортно-туристичний сезон 2019 року на Херсонщині пройшов успішно.