Вільні зони

З 01.07.2017 року набрали чинності рішення Ради Євразійської економічної комісії від 30.11.2016. № 157 «Про затвердження Єдиних карантинних фітосанітарних вимог, які пред’являються до підкарантинної продукції та підкарантинним об’єктам на митному кордоні та на митній території Євразійського економічного союзу» (далі – Рішення № 157), а з 02.05.2018 року Рішення Ради Євразійської економічної комісії від 30.03.2018 № 24 “Про внесення змін до Єдиних карантинних фітосанітарних вимог, які пред’являються до підкарантинної продукції та підкарантинним об’єктам на митному кордоні та на митній території Євразійського економічного союзу”, які розміщено на офіційному сайті Держпродспоживслужби (в розділі Республіка Білорусь), за посиланням: http://www.consumer.gov.ua/ContentPages/Fitosanitarni_Vimogi_Krain/89

 Згідно з рішенням № 157 (зі змінами), імпорт рослин та продукції рослинного походження до країн Євразійського економічного союзу повинен здійснюватися виключно з дотриманням Єдиних карантинних фітосанітарних вимог, які пред’являються до підкарантинної продукції та підкарантинних об’єктів на митному кордоні та на митній території Євразійського економічного союзу (ЄЕС).

Однією з вимог Євразійського економічного союзу, яка ускладнює експорт з України певних рослин та продуктів рослинного походження, є вимога щодо наявності в країні експорту вільних зон від конкретних організмів для певного об’єкта регулювання. На території Херсонської області станом на 06 липня 2018 року вже встановлено 66 вільних зон.

Експорт певного переліку рослин і продуктів рослинного походження (картопля, цибуля, коренеплоди, ягоди та ін.) до країн-членів Євразійського економічного союзу у цьому році здійснюються виключно із місць виробництва або виробничих ділянок, визначених відповідно до ст. 31 Закону України «Про карантин рослин» та Порядку офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2012 № 487.

З початку вегетаційного періоду з Херсонщини до Республіки Білорусь саме з вільних зон відправлено картоплі 3 622,46 тонн, ожини – 22,98 тонн, суниці садової 2 856,58 тонн. Також в області вже встановлені вільні зони на батат, часник та цибулю та отримані заявки на встановлення вільних зон на моркву та буряк.