Проведення протилейкозних заходів дає позитивні результати

Завдяки постійному моніторингу епізоотичної ситуації щодо лейкозу великої рогатої худоби в особистих селянських господарствах Каланчацького району, тісній співпраці із органами місцевого самоврядування та порозумінню із керівництвом молокопереробних підприємств, які проводять заготівлю молока із особистих селянських господарств району, відмічена динаміка до зменшення кількості великої рогатої худоби з позитивною реакцією на лейкоз.

На початку 2018 року у районі нараховувалося 7 неблагополучних пунктів щодо захворювання на лейкоз (с. Олександрівка, с. Олексіївка, с. Гаврилівка, с. Макарівка, смт Каланчак, с. М. Горького, с. Бабенківка Друга) та виявлено 74 голови великої рогатої худоби, позитивно реагуючих на цю хворобу.

Станом на 1.11.2018 року залишається 3 неблагополучних пункти щодо захворювання на лейкоз ВРХ в присадибних господарствах району: с. Олександрівка, с. Олексіївка, с. Привілля.

Наразі у Каланчацькому районі досліджено на лейкоз 4554 голови ВРХ. Станом на 1.11.2018 рік всього по району вибуло 131 голова РІД позитивних на лейкоз корів, з них 72 голови, що залишилися з минулого року та 59 голів, які прореагували на лейкоз в поточному році. На сьогоднішній день у районі залишається 10 голів великої рогатої худоби з позитивною реакцією на лейкоз.

Лейкоз – інфекційна, з повільним перебігом хвороба, яка характеризується ураженням кровотворної системи, утворенням пухлиноподібних новоутворень в органах і тканинах організму.

Ця хвороба завдає збитків як великотоварним підприємствам, так і дрібним господарствам приватного сектору, тому що хворих корів, на жаль, необхідно здавати на забій. Вірус лейкозу може передаватися від однієї тварини до іншої внаслідок спільного випасання худоби, контакту тварин між собою, а також через молоко, посуд.

Якщо так сталося, що годувальниця інфікована або хвора, слід обов’язково виконати припис державного інспектора ветеринарної медицини району – ізолювати її, або здати на м’ясокомбінат, тому що продаж молока від хворої тварини, а також випас в загальному стаді забороняється.

Не варто ризикувати своїм здоров’ям та здоров’ям своїх дітей.

Слід зазначити, що разом із проведенням протилейкозних заходів Чаплинським міжрайонним управлінням Держпродспоживслужби контролюється проведення щеплень великої та дрібної рогатої худоби проти сибірки в господарствах різних форм власності.