Мед. Корисні поради

Як не стати жертвою обману і вибрати натуральний, хороший мед? Найкраще – мати постійного постачальника натурального меду. Ідеальний варіант – це знайомство з перевіреним бджолярем. Але якщо для жителів сіл, це, в принципі, можливо, то для городян – майже з області фантастики.

Жителі міст купують мед в мережах магазинів або на ринку.

Як правило, мед продається в закритій упаковці. Але як дізнатися, чи він натуральний? Покупці можуть робити висновки щодо натуральності цього продукту тільки на підставі його зовнішнього вигляду та інформації на етикетці, наприклад: «продукт відповідає ГОСТу і міжнародним стандартом безпеки ISO 22000.2005».

Варто звернути увагу на дату і місце медозбору. Хороший, якісний мед збирається в екологічно чистих місцях, і дата його виробництва просто повинна збігатися з датою цвітіння рослин-медоносів.

Упаковка меду має бути герметичною.

Купуючи мед в магазині або на ринку, потрібно звернути увагу на вагу продукту. Його щільність більше, ніж у води, отже, маса при рівних обсягах у меду повинна бути приблизно в півтора разу більше, ніж маса води. Якщо вага рівна, то, швидше за все, це цукровий сироп.

Якщо мед купується влітку, то він, як правило, рідкого кольору, ще не встиг закристалізуватися.

Кристалічний мед влітку – минулорічний. І навпаки, якщо в жовтні продається рідкий мед, то він фальшивий або перегрітий, а такий продукт втрачає здатність до кристалізації.

Перегрітий мед не має корисних вітамінів та ще й набуває властивості канцерогену.

Ніколи не можна купувати на ринку мед, який вже перемішаний з пергою або пилком, маточним молочком. Бо невідомо, якої якості пилок чи маточне молочко додали до меду. Маточне молочко – це взагалі рідкість, продукт дуже дорогий і його часто підробляють. Всі продукти бджільництва потрібно купувати окремо і потім вже змішувати самостійно.

Найкращий варіант вибору натурального продукту на ринку – це купівля меду в сотах. Тут стовідсотково можна бути впевненим в тому, що мед зробили бджоли, а не хіміки-любителі. І до того ж, віск стільників корисний.

Найпростіший спосіб, як вибрати мед правильно – спробувати його.

На ринках або в магазинах можна зустріти мед штучний. Він виготовляється з овочевої та фруктової м’якоті, пахне льодяниками і має смак карамелі. Штучний мед не схильний до кристалізації.

Натуральний мед має гіркуватий присмак, і навіть ласуни не зможуть з’їсти його багато, на відміну від меда фальшивого.