Літня спека – як захистити себе?

Літня пора – це найкращий час для відпочинку. Пощастило тим, хто має нагоду провести його на природі, подалі від асфальту, транспорту, офісів, поближче до водойм та лісу, адже іноді літня погода буває дуже спекотною і виснажливою. Багато хто з нас при цьому відчувають сильнее навантаження на організм та занепад сил. Така погода є некомфортною та небезпечною для здоров’я. Найбільш вразливими до спеки є діти, люди похилого віку та ті, хто має хронічні захворювання (сахарний діабет, серцево-судинні захворювання, психічні розлади, надмірна вага і т. д.).

Отже, оскільки найближчим часом спекотна погода збережеться на території України, пропонуємо Вам деякі поради, як пережити літню спеку з мінімальними втратами для здоров’я.

Основне правило, яким варто керуватися не лише під час спеки, а загалом по життю – це уважно прислухатися до свого організму. Він собі не ворог, а тому завжди дасть знати, коли йому щось загрожує або ставить під сумніви його повноцінне функціонування.

Спека – не виняток. Якщо хочеться спати – потрібно поспати, якщо пити – випити води, якщо паморочиться в голові або стало погано – повернутися додому, звернутися до перехожих по допомогу, викликати швидку.

Бажано виходити на вулицю до 11 або після 17 годин дня.

Виходячи на вулицю, необхідно взяти з собою медичні препарати, а також потурбуватися про захист від ультрафіолетового випромінювання, наприклад, взяти парасольку, щоб прямі промені не потрапляли на поверхню тіла. Як варіант – ходити в затінку.

Часто під час спеки виникає дилема – їхати громадським транспортом чи пройтися пішки. В даній ситуації – це рівнозначні варіанти, адже у транспорті спекотно, багато людей, душно, тобто не краще, ніж на вулиці. В такому випадку краще взяти таксі або пересуватися вулицею, знову ж таки обираючи затінок.

Зверніть увагу на питний режим. Намагайтеся випивати до 3,5 літрів води на добу. Перевагу при цьому потрібно надавати звичайній воді, краще без газу. Спрагу допоможуть втамувати також морси, зелений чай без цукру, компоти та вода з лимоном. Не пийте крижану воду, інакше Ви ризикуєте застудитися.

Носіть натуральний одяг та панами, синтетика не пропускає повітря. В одязі віддайте перевагу світлим тонам. Такі речі відбивають промені сонця. Дамам краще відмовитись у спеку від косметики, вона не дає шкірі дихати.

Не виходьте засмагати на пляж в «годину пік» – з 12 до 16, тому що можна отримати сонячний удар.

Вживання тютюну і алкоголю потрібно звести до мінімуму. Звісно, просто взяти і відмовитися від поганих звичок не вийде, але обмежити себе хоча б на період спеки варто. Заради ж свого серця.

У першу чергу потрібно викреслити зі свого меню так званий агресивний алкоголь – горілку, коньяк та інші більш екзотичні напої. А от що стосується сухого вина, то його можна вживати: 50-100 мл на добу, але знову ж таки не в спеку, а ввечері.

Куріння цигарок саме по собі є шкідливим і це вже давно не новина. Але в спеку всі процеси в організмі підсилюються, у тому числі і дія смоли та нікотину. Вони ушкоджують внутрішню стінку судин, що веде до утворення тромбів, а там недалеко і до інфаркту та інсульту.

Спека втомлює, виснажує, негативно впливає на серце, а тому організм, який і так страждає, варто звільнити від зайвого фізичного навантаження. Якщо ви займаєтеся спортом, то на період спеки варто відмовитися від нього чи звести до мінімуму. Наприклад, не зашкодять легкі і динамічні види спорту – плавання, бадмінтон.

Правильно користуйтеся кондиціонером, 5 градусів – комфортний перепад температури для організму. Якщо кондиціонера у вас немає – зашторюйте та закривайте вікна в обід, а зранку та увечері провітрюйте приміщення та зволожуйте повітря.

Вдома, якщо ви не маєте ані кондиціонеру, ані вентилятора, потрібно змочити свої речі або взяти простирадла чи хустинку, змочити їх і прикладати до себе, щоб зменшити внутрішню і зовнішню температуру тіла.

Усі рекомендації, як бачите, не такі вже і складні. Але їх дотримання допоможе зберегти здоров’я та гарний настрій. Тож удачі Вам і приємного відпочинку з гарною погодою!