Купання на Водохреща

Традиційно 19 січня святкують Хрещення Господнє. Здавна вважається, що купання на Водохреща сприяє зціленню від різних недуг, бо вважається, що у цей день з опівночі до опівночі, вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні і духовні хвороби.

Підготовку до пірнання у ополонці лікарі радять розпочати хоча б за 2-5 днів до свята.

Починати варто з контрастного душу. Перші дві хвилини стоїмо під теплим душем, а потім поступово переходимо на холодний. Починаємо зі ступнів, опісля обливаємо литки, руки до ліктів, решту кінцівок. Після чого слід розтертися теплим рушником та вдягнути халат і шкарпетки. Процедуру потрібно повторювати 3-4 рази на день, кожен раз подовжуючи тривалість обливання холодною водою і збільшуючи ділянки тіла, які обливаємо.

Наступного дня необхідно збільшити термін перебування під холодною водою до 5-7 хвилин, обливаючись повнісю: від маківки до п’ят.

У день Водохреща перед пірнанням у крижану воду:

  • Перевірте, чи є навколо працівники МНС чи медики, які в разі чого можуть швидко допомогти.
  • Перед запливом намастити тіло жиром, кремом чи олією, щоб захистити капіляри у верхньому шарі шкіри.
  • Перш ніж зайти у воду, потрібно підготувати своє тіло — зробити кілька активних вправ.
  • У воді треба безперервно енергійно рухатися. Лікарі радять обмежити перший заплив 10-15 секундами, не більше. Адже такий холод – завжди стрес для організму.
  • Після купання треба швидко вдягнути теплий одяг і випити теплий чай.

Ні в якому разі не можна пити алкоголь – ні до пірнання, ні одразу після. Максимум, що дозволяють лікарі, – трохи теплого глінтвейну або кілька ковтків коньяку через 15 хвилин після занурення. Людям із порушеннями мозкового кровообігу, гіпертонією, хворим на серцево-судинні захворювання, туберкульоз, цукровий діабет, вагітним, людям з будь-якою хворобою у гострому стані занурюватись не варто!