Каланчацький район: запровадження карантинного режиму по американському білому метелику

Через виявлення регульованих шкідливих організмів при проведенні обстежень на території селища Каланчак, Каланчацькою районною державною адміністрацією видане розпорядження від 5.09.2018 № 284 «Про запровадження особливого карантинного режиму по регульованому карантинному організму – американський білий метелик на території селища Каланчак Каланчацького району Херсонської області».

Проведено фітосанітарні заходи з локалізації та ліквідації американського білого метелика (HyphantriacuneaDrury), а саме: запроваджено карантинний режим, проведено зрізання гнізд та ушкоджених гілок з подальшим спалюванням разом з гусінню.

Американський білий метелик  пошкоджує понад 300 видів різних трав’янистих, кущових та деревних культур. Найбільш улюбленими культурами є шовковиця, клен американський, айва, бузина, вишня, груша, виноград, волоський горіх, слива, хміль, яблуня. Основна ознака пошкодження – наявність на деревах павутинних гнізд.

Типове павутинне гніздо американського білого метелика сформоване з тоненької павутини, яка обплутує спочатку 1-2, а потім декілька верхівкових листків на гілці. Протягом зростання гусені і нестачі їжі в середині гнізда, павутинням обплутуються все нові і нові листки. Згодом гніздом стає ціла гілка або частина її розміром 1-2 м.

Гусениці американського білого метелика надзвичайно шкодочинні,  повністю об’їдають листя на деревах, обплутуючи гілки павутиною. Шість-вісім гнізд шкідника на плодовому дереві  здатні повністю його знищити.

Розповсюджується американський білий метелик транспортними засобами під час  перевезення сільськогосподарської продукції, промислових вантажів та самостійно. Метелики здатні переміщуватися на відстань до півкілометра, але у разі сильних поривів вітру і далі.

Наразі є тенденція до поширення шкідливого організму в сусідні райони. При виявлені вогнищ американського білого метелика, необхідно своєчасно інформувати спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, які проведуть  обстеження та  нададуть консультацію по знищенню небезпечного карантинного шкідника.

Зазначаємо наступні заходи із своєчасного виявлення, локалізації та ліквідації американського білого метелика:

-систематичне обстеження і спостереження за деревними насадженнями та посівами сільськогосподарських культур, з метою своєчасного виявлення пошкоджень шкідником;

-детальний огляд імпортних і вітчизняних вантажів, пакувального матеріалу,   транспортних засобів, які надходять з карантинних зон (особливо старанно  треба оглядати в період льоту метеликів);

-обстеження за допомогою феромонних пасток, у першу чергу, насаджень імпортного походження та завезених з карантинних зон.

У разі виявлення небезпечного карантинного шкідника, здійснюють наступні захисні заходи:

Механічні – проводяться шляхом обрізання та знищення гнізд з личинками перших віків, накладання ловчих «поясів» для збирання лялечок.

Хімічний метод врегулювання шкідника проводять на початку відродження гусениць та після їх виходу з павутинних гнізд – 2-3 кратними обробками гусені 1-2 поколінь- інсектицидом з інтервалом 7-10 днів  дозволеними препаратами.

Біологічний метод доцільно застосовувати в населених пунктах за відсутності опадів протягом 3-5 днів проти гусениць молодших віків (1-3). Слід зауважити, що біологічні препарати діють повільніше, ніж хімічні.