Епідемічний сезон захворюваності на грип та гостріреспіраторніінфекції 2017-2018 років: в Україніочікують три штами грипу

Бериславське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області звертає увагу мешканців Херсонської області, щодо профілактики захворюваності на грип та гострі респіраторні інфекції. Згідно наданих даних КУ «Бериславського центру надання первинної медико санітарної допомоги» за 9 місяців 2017 року за наданням медичної допомоги, щодо захворюваності на грип  та гострі респіраторні інфекції звернулись 4260 людей, в порівнянні з минулим роком звернень було 4797, що 10,4% менше.

Також за даними Міністерства охорони здоров’я України, в епідемічному сезоні захворюваності на грип та гострі респіраторні інфекції 2017-2018 років в Україні очікують три штами грипу: “Гонконг”, “Брісбен” та новий для українців штам “Мічиган”.
У минулому епідемічному сезоні захворюваності на грип та гострі респіраторні інфекції грип типу А (H1N1) pdm09, до якого належить і штам “Мічиган”, циркулював на дуже низькому рівні, але не дивлячись на торічну “неагресивність” штаму, в Міністерстві охорони здоров’я вважають, що епідемії грипу не уникнути.
Багаторічні спостереження за грипом, дані про імунітет до захворювання у здорових осіб, а також низький процент охоплення вакцинацією населення, на фоні погіршення соціально-економічної ситуації в Україні дозволяють спрогнозувати зростання кількості захворілих на 14 %.

Симптоми грипу “Мічиган”

Оскільки вірус “Мічиган” є підвидом “свинячого” грипу, то він має схожі ознаки захворювання. Інкубаційний період при грипі складає 4-7 днів. Грип “Мічиган” відрізняється важким перебігом з великою ймовірністю виникнення ускладнень.

Як тільки вірус виявився в сприятливому середовищі (на слизовій оболонці ще здорової людини), він відразу починає розмноження, у хворих спостерігається підвищення температури до 38,7-40 С, яка залишається високою протягом 3 або більше діб. Крім цього у хворих може спостерігатися один або декілька наступних симптомів:

  • головний біль, ломота або біль в суглобах, м’язах;
  • сонливість, слабкість, відмова від їжі;
  • кашель без відходження мокроти;
  • рясне виділення поту;
  • сухість слизових оболонок рота, носа, носоглотки;

В ході прогресування грипу стан хворого може ускладнюватись в наслідок розвитку пневмонії (первинна, вторинна або змішана), серозного менінгіту, енцефаліту. При зараженні вірусом грипу “Мічиган” ускладнення розвиваються набагато швидше та протікають важче.Найефективнішим засобом попередження грипу та зниження шкоди від епідемії є вакцинація.А у разі якщо ви вже захворіли і для того, щоб запобігти важкому перебігу та розвитку можливих ускладнень, важливо своєчасно розпізнати симптоми грипу та отримати адекватне лікування, що можливо лише при своєчасному зверненні за медичною допомогою.