До уваги операторів ринку харчових продуктів!

Відповідно до пункту 2 частини другої статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності  та якості харчових продуктів», оператори ринку зобов’язані розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, а також забезпечувати належну підготовку з питань застосування постійно діючих процедур, що базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, осіб, які є відповідальними за ці процедури, під час виробництва та обігу харчових продуктів.

Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності  та якості харчових продуктів», з 20.09.2017 року набирає чинності пункт 2 частини другої статті 20 та пункт 4 частини першої статті 64 зазначеного закону для потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), що зобов’язують впровадження процедур, заснованих на принципах НАССР та визначають відповідальність за невиконання обов’язку по їх впровадженню; з 20.09.2018 вищезазначені вимоги набувають чинності для потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей); з 20.09.2019 року – для малих потужностей.

Малі потужності – це потужності, які постачають харчові продукти кінцевому споживачу, мають не більше ніж десять осіб робочого персоналу, займають площу не більше ніж 400 кв. м., або потужності, які не постачають харчові продукти кінцевому споживачу та мають не більше ніж п’ять осіб робочого персоналу.