Асканія-Нова – Пекін

За інформацією Чаплинського міжрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, Біосферний заповідник «Асканія-Нова» імені Ф.Е. Фальцфейна Національної академії аграрних наук України налагодив співпрацю з Китайською Народною Республікою щодо експорту черепів та солених шкур антилопи сайга. Експортування дериватів сайгака до Китаю здійснюється згідно з договором, який укладено з Пекінською компанією Шенгшинсінь-Вень з культурного розвитку COLTD. Мета придбання товару – використання в комерційних цілях.

Черепа та шкури тварин підготовлені з використанням технологій для музейних зразків та отримані від тварин, що були еліміновані внаслідок отримання травм (переломи кінцівок) та ослабленні після гонів протягом останніх трьох років у зоопарку Біосферного заповідника Асканія-Нова, відпрепаровані і первинно оброблені: черепам сайгаків здійснена дежелатинізація шляхом термохімічної обробки, шкури посолені за стандартною технологією та висушені.

Один череп сайгака оцінюється в 400 $ США, одна шкура – в 200 $ США. Експортування дериватів сайгака планується здійснити до 30.12.2018 року. Китайська сторона надала інформацію про звільнення від контрольного списку офіційних сертифікатів карантину тварин для країн-експортерів або регіонів, яка була поновлена 2.02.2018 року.