Знищуйте амброзію полинолисту – небезпечний карантинний бур’ян!

    Амброзія полинолиста (AmbrosiaartemsiifoliaL.) – один з небезпечних карантинних бур’янів. Засмічує всі польові культури, особливо просапні і ярі зернові, а також овочеві, плодові, виноград, пасовища, зарості чагарників, щільно росте на узбіччях доріг, берегах зрошувальних каналів, ставків і річок, на пустирях та інших необроблюваних землях. Через свою шкодочинність і негативний вплив на здоров’я людей амброзія посідає одне з перших місць серед рослин алергенів.       

    Амброзія – однорічний бур’ян з родини Айстрових (Asteraceae).  По зовнішньому вигляду молода рослина (сходи) нагадує чорнобривці, тому її дуже часто залишають на клумбах і газонах як декоративну рослину. 
    Шкідливість амброзії на території нашої області  надзвичайно велика.

    Відсутність боротьби з регульованим бур’яном призводить до зниження врожайності сільськогосподарських культур і продуктивності пасовищ, засмічення врожаю, погіршення якості кормів. Пилок амброзії має негативний вплив на здоров’я людей.

    Амброзію полинолисту з повним правом можна назвати екологічно небезпечним бур’яном, адже пилок амброзії викликає у людей захворювання на амброзійний поліноз.

    Вирішальне значення для очищення полів від амброзії полинолистої має поєднання агротехнічних, хімічних і механічних методів боротьби.

   Агротехнічний метод: дотримання сівозміни, основний і передпосівний обробітки ґрунту, засівання вогнищ бур’яну багаторічними травами, які пригнічують ріст і розвиток амброзії.   

   Хімічний метод: застосування гербіцидів згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

   Механічний метод: знищення амброзії шляхом виривання із коренем або скошування.