Херсонська обласна рада ухвалила програму з ліквідації амброзії полинолистої на 2020-2023 роки

Херсонська облрада затвердила програму з ліквідації амброзії полинолистої на території Херсонської області на 2020 – 2023 роки. Відповідне рішення було прийняте сьогодні, 18 жовтня, під час чергової сесії.

Як відомо, амброзія полинолиста (Ambrosia artemisifolia L.) – один з найбільш небезпечних в Україні карантинних бур’янів-алергенів. Зазначена рослина негативно впливає як на аграрний сектор, так і безпосередньо на жителів Херсонщини – шкода проявляється у зниженні врожайності сільськогосподарських культур, засміченні їх врожаю, погіршенні якості кормів, зниженні продуктивності пасовищ і негативному впливі на здоров’я людей. Станом на 1 січня 2019 року площі засмічення Херсонської області амброзією полинолистою складали 276077,42 га.

Розробником програми виступив Департамент агропромислового розвитку Херсонської обласної державної адміністрації, співрозробником – Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області. Її головна мета – визначення основних напрямків та проведення комплексу заходів з ліквідації амброзії полинолистої протягом 2020 – 2023 років на території області, а також поступове зменшення площ засмічення даним карантинним бур’яном. Основним завданням програми є привернення уваги населення та громадськості до проблеми поширення амброзії полинолистої, проведення карантинних заходів з її ліквідації на території населених пунктів, на узбіччях доріг, сільськогосподарських угіддях та землях запасу.

В рамках програми боротьби з амброзією передбачено проведення на території Херсонщини впродовж найближчих чотирьох років різних агротехнічних, механічних та хімічних заходів та методів – очищення верхнього шару ґрунту від насіння таких рослин, використання гербіцидів, скошування амброзії, виполювання, перекопування або приорювання ґрунту з подрібненням рослинних решток тощо.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, складає 973983,6 тис. грн. З них – 80,0 тис. грн із обласного бюджету, 110090,4 тис. грн із місцевих бюджетів та 863813,2 тис. грн із небюджетних джерел. Так, фінансування програми та виконання відповідних фітосанітарних заходів на землях загального користування (парки, сквери, дороги, кладовища, луки, береги водойм тощо) здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів. У свою чергу, землі сільськогосподарського призначення та присадибні ділянки мають оброблятися за кошти землевласників та землекористувачів.

                            За матеріалами сайту Херсонської обласної ради