Серед найпоширеніших і небезпечних «хвороб немитих рук» першість впевнено утримує гострий вірусний гепатит А. У групу ризику зараження потрапляють, в першу чергу, діти дошкільного та молодшого шкільного віку, які в силу своєї експресивності і нетерплячості вживають немиті фрукти або поспішають схопити бутерброд брудними руками, або не розпрощалися зі звичкою тягнути в рот пальці, іграшки, олівці.
Подібна безтурботність призводить до зараження гепатитом А і може поставити під загрозу здоров’я всієї родини, оскільки цей вірус передається фекально-оральним шляхом та відносно стійкий у зовнішньому середовищі.
Основні шляхи зараження:
- контакт із зараженою людиною, користування загальними предметами гігієни;
- ковтання зараженої води, наприклад при купанні;
- вживання їжі, що була забруднена вірусом гепатиту А.
Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області наполегливо пропонує:
- уникати вживання води з незнайомих джерел, по можливості кип’ятити її;
- не купатися у водоймах сумнівної чистоти та на пляжах, які не отримали паспорт на відкриття. Це стосується і пляжів в період літньої спеки з надмірною кількістю відвідувачів;
- обов’язково дотримуватися елементарних гігієнічних норм і мити руки після кожного відвідування туалету, приходу з вулиці і перед їжею;
- підтримувати чистоту в приміщеннях;
- предмети особистої гігієни повинні мати одного господаря;
- обов’язково і дуже ретельно мити овочі і фрукти перед вживанням в чистій проточній воді;
- дотримуватися технологічного режиму приготування їжі.
З метою недопущення виникнення та розповсюдження випадків захворювання на вірусний гепатит А у дитячих навчальних закладах Держпродспоживслужба пропонує керівникам здійснювати наступні заходи щодо своєчасної та ефективної профілактики інфекційних захворювань:
– посилити дотримання вимог санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму, згідно діючих нормативних актів;
– створити необхідні умови для дотримання дітьми та персоналом правил особистої гігієни;
– забезпечити безперебійне функціонування систем водопостачання та водовідведення закладів, своєчасне проведення ремонтних робіт у разі виходу систем з ладу;
– медичним працівникам належно здійснювати контроль за роботою харчоблоків, організацією харчування, дотриманням дітьми та персоналом правил особистої гігієни;
– забезпечити проведення дезінфекції в приміщеннях загального користування, з обов’язковим знезараженням прибирального інвентарю, санітарно-технічних приладів, робочих поверхонь, проведення дезінфекції столового посуду, тощо;
– забезпечити наявність дезінфікуючих та миючих засобів у достатній кількості, посилити контроль щодо дотримання вимог з їх приготування та використання;
– вжити заходів щодо забезпечення харчоблоків достатньою кількістю технологічного, холодильного, розроблювального обладнання та інвентарю;
– забезпечити проведення санітарно – роз’яснювальної роботи щодо необхідності дотримання гігієнічних умов, спрямованих на попередження інфікування вірусним гепатитом А серед учнів, персоналу та батьків, контроль за дотримання учнями правил особистої гігієни;
Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області та його територіальних підрозділів у містах та районах області надають консультаційну допомогу за телефонами, наведеними на офіційному сайті.
Крім того, у разі необхідності, фахівці Держпродспоживслужби області за зверненням керівника, можуть провести обстеження закладу з наданням методичної допомоги щодо дотримання вимог на ньому санітарного законодавства і законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів.
УВАГА! ВІРУСНИЙ ГЕПАТИТ А!
Серед найпоширеніших і небезпечних «хвороб немитих рук» першість впевнено утримує гострий вірусний гепатит А. У групу ризику зараження потрапляють, в першу чергу, діти дошкільного та молодшого шкільного віку, які в силу своєї експресивності і нетерплячості вживають немиті фрукти або поспішають схопити бутерброд брудними руками, або не розпрощалися зі звичкою тягнути в рот пальці, іграшки, олівці.
Подібна безтурботність призводить до зараження гепатитом А і може поставити під загрозу здоров’я всієї родини, оскільки цей вірус передається фекально-оральним шляхом та відносно стійкий у зовнішньому середовищі.
Основні шляхи зараження:
Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області наполегливо пропонує:
З метою недопущення виникнення та розповсюдження випадків захворювання на вірусний гепатит А у дитячих навчальних закладах Держпродспоживслужба пропонує керівникам здійснювати наступні заходи щодо своєчасної та ефективної профілактики інфекційних захворювань:
– посилити дотримання вимог санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму, згідно діючих нормативних актів;
– створити необхідні умови для дотримання дітьми та персоналом правил особистої гігієни;
– забезпечити безперебійне функціонування систем водопостачання та водовідведення закладів, своєчасне проведення ремонтних робіт у разі виходу систем з ладу;
– медичним працівникам належно здійснювати контроль за роботою харчоблоків, організацією харчування, дотриманням дітьми та персоналом правил особистої гігієни;
– забезпечити проведення дезінфекції в приміщеннях загального користування, з обов’язковим знезараженням прибирального інвентарю, санітарно-технічних приладів, робочих поверхонь, проведення дезінфекції столового посуду, тощо;
– забезпечити наявність дезінфікуючих та миючих засобів у достатній кількості, посилити контроль щодо дотримання вимог з їх приготування та використання;
– вжити заходів щодо забезпечення харчоблоків достатньою кількістю технологічного, холодильного, розроблювального обладнання та інвентарю;
– забезпечити проведення санітарно – роз’яснювальної роботи щодо необхідності дотримання гігієнічних умов, спрямованих на попередження інфікування вірусним гепатитом А серед учнів, персоналу та батьків, контроль за дотримання учнями правил особистої гігієни;
Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області та його територіальних підрозділів у містах та районах області надають консультаційну допомогу за телефонами, наведеними на офіційному сайті.
Крім того, у разі необхідності, фахівці Держпродспоживслужби області за зверненням керівника, можуть провести обстеження закладу з наданням методичної допомоги щодо дотримання вимог на ньому санітарного законодавства і законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів.