Увага! Спалах гострого вірусного гепатиту А серед мешканців сіл Клапаї та Кисилівка Білозерського району.

12.05.2017 року Головним управлінням Держпродспоживслужби  в Херсонській області отримана інформація про реєстрацію з 24.04.2017 року по 10.05.2017 року 10 випадків захворювання на гострий вірусний гепатит А серед мешканців сіл Клапая та Киселівка Білозерського району Херсонської області, у тому числі 8 випадків захворювання серед учнів  Киселівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Білозерської районної ради. З них   5 випадків  виявлено активно при обстеженні контактних дітей.

 Інформація про реєстрацію спалаху надійшла від Білозерського районного лабораторного відділення Херсонського міськрайонного відділу ДУ «Херсонський обласний лабораторний центр МОЗ України». 

Фахівцями відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідування спалахів Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби     в Херсонській області 12.05.2017 року прийнята участь у проведенні епідеміологічного розслідування групового захворювання за місцем його виникнення.

За результатами розслідування встановлено, що випадки захворювання на гострий вірусний гепатит А у вказаних населених пунктах почали реєструватися ще з лютого 2017 року, у тому числі серед учнів Киселівської загальноосвітньої школи.

Перший випадок, ймовірно, був пов’язаний з інфікуванням дитини у побуті від особи, що прибула з іншої країни.

Всі особи, що захворіли, були госпіталізовані до КЗ „Херсонська обласна інфекційна лікарня ім. Г.І.Горбачевського”.

Під час розслідування встановлені порушення вимог санітарно-гігієнічних норм та правил під час функціонування закладу та санітарно-гігієнічних умов проживання у побуті.   

Встановлено недотримання технології приготування дезрозчинів, порушення дезінфекційного режиму під час прибирання приміщень класів, заклад незабезпеченій у достатній кількості санітарно – технічними приладами, у результаті чого санітарна кімната загальна для учнів початкової та старшої школи, персоналу.  У зв’язку з перебоями у водопостачанні, для зберігання запасів води використовуються ємкості. Обробка ємкостей своєчасно не проводиться.

В приватних садибах використовуються для забезпечення господарсько – побутових потреб, у тому числі для питних цілій, стаціонарні ємності, які наповнюються привізною водою та частково з мереж  від артсвердловин. Умови їх використання сприяють забрудненню води.

Згідно інформації ДУ «Херсонський обласний лабораторний центр МОЗ України» фахівцями Білозерського районного лабораторного відділення ДУ «Херсонський обласний лабораторний центр МОЗ України» проведені лабораторні дослідження проб питної води, харчових продуктів, змивів з об’єктів, організовано обстеження контактних осіб.

 Заключна дезінфекція проведена силами Білозерського районного лабораторного відділення ДУ «Херсонський обласний лабораторний центр МОЗ України»  з використанням робочих дезрозчинів «Бланідас – 300», запроваджений дезінфекційний режим в закладі.

Встановлено медичне спостереження за контактними особами.

Держпродспоживслужбою Херсонської області надані пропозиції щодо посилення протиепідемічного режиму у вогнищах, проведення промивки та знезараження водопровідних споруд та ємностей.

В школі проведена санітарно-освітня робота серед персоналу, батьків з питань профілактики кишкових інфекцій.

           Протиепідемічні заходи тривають.

           З метою попередження виникнення спалахів гострих інфекційних хвороб і харчових отруєнь Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області  проводяться заходи з підготовки до оздоровчого сезону 2017 року, значна увага приділяється питанням щодо приведення закладів оздоровлення та відпочинку дітей, у тому числі пришкільних таборів, у відповідність до санітарно-гігієнічних вимог, забезпечення дотримання керівниками закладів протиепідемічних та профілактичних заходів.