Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області тримають на контролі поводження з пестицидами та агрохімікатами на території області

Сьогодні на базі Херсонської обласної державної адміністрації відбулась нарада за участі фахівців Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області стосовно недопущення повторної ситуації із загибеллю червонокнижних та інших птахів на території Херсонської області.

На заході були присутні представники Херсонської обласної ради, Херсонської обласної державної адміністрації, Головного управління Національної поліції в Херсонській області, Херсонської обласної прокуратури, директор Біосферного заповідника «Асканія-Нова» ім. Ф.Е. Фальц-Фейна НААН України.

В режимі ZOOM-конференції до заходу доєдналася максимальна кількість учасників, а саме – 99, серед яких сільгоспвиробники, представники об’єднаних територіальних громад області та Всеукраїнської аграрної ради. Аграрії, які з технічних причин не змогли підключитися, довідкові матеріали отримають згодом.

Начальник Головного управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області Наталя Клим зазначила, що фахівцями управління проведена ґрунтовна превентивна робота серед сільгоспвиробників щодо безпечного поводження з пестицидами та агрохімікатами. Активна співпраця з аграріями, населенням, органами місцевого самоврядування в цьому напрямку продовжується.

Наразі Головне управління ініціює продовження роботи в комісіях щодо обстеження угідь Херсонщини на предмет виявлення порушень застосування родентицидів.

Особлива увага аграріїв в подальших просвітницьких заходах буде й надалі приділена запобіганню обігу контрафактних засобів захисту рослин, а також надання роз’яснень щодо правил застосування пестицидів і агрохімікатів.

Окрема увага сільгоспвиробників звертається на обов’язкове отримання допусків на право роботи з пестицидами та агрохімікатами  та інші актуальні питання.

Зазначимо, спеціалістами Головного управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області на виконання доручення Прем’єр-міністра України проведено 64 позапланові перевірки підприємств, які займаються торгівлею пестицидами та агрохімікатами. Перевірки проведені у сферах захисту рослин, дотримання санітарного законодавства, захисту прав споживачів. При цьому порушення вимог законодавства виявлено у 38 випадках, видано 38 приписів щодо усунення порушень, у 9 випадках застосовані адміністративно-господарські санкції на суму 11,145 тис.грн.

З початку поточного року роз’яснювальною роботою щодо попередження порушень при застосуванні пестицидів і агрохімікатів  охоплено 15 260 осіб, розповсюджено пам’яток – 9 397, направлено листів на підприємства та асоціацій фермерів – 2 703, листів до органів місцевого самоврядування, органів місцевої влади – 266, листів до громадських організацій – 11.

Наголосимо, фахівці Управління фітосанітарної безпеки Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області продовжують консультаційну роботу в сфері захисту рослин, поводження з пестицидами та агрохімікатами за адресою: вул. Старообрядницька, 34 або за тел,: (0552) 26 – 36 -13.