Щодо ситуації в спортивно-оздоровчому таборі «Буревісник»

29.07.2019 р. начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Сергій Шевченко провів робочу зустріч з представниками спортивно – оздоровчого табору «Буревісник», що розташований у селищі Лазурне Скадовського району.

У розмові взяли участь Наталя Тюхтенко, в.о.ректора Херсонського державного університету, у підпорядкуванні якого знаходиться «Буревісник», начальники Управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, представник оздоровчого табору.

 

Мета зустрічі – проаналізувати причини виникнення ускладнення епідемічної ситуації, внаслідок якої 16 дітей і один дорослий із групи прибулих на оздоровлення спортсменів із м. Шостки Сумської області захворіли на гостру кишкову інфекцію, 14 з них були госпіталізовані до Скадовської районної лікарні.

Повідомлення про захворювання відпочивальників СОТ «Буревісник» надійшло 24 липня. Того ж дня в оперативному порядку до оздоровчого закладу була направлена комісія, до складу якої увійшли фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, де було розпочато санітарно – епідеміологічне розслідування, інспектування харчоблоку закладу та відбір проб для проведення відповідних лабораторних досліджень.

Згідно з повноваженнями, фахівці Держпродспоживслужби провели інспектування харчоблоку СОТ «Буревісник» щодо дотримання вимог чинного законодавства про харчові продукти, санітарно-гігієнічні умови цього оздоровчого закладу. За результатами інспектування встановлена низка порушень, зокрема вимог санітарного законодавства та законодавства про харчові продукти .

У ході розмови, яка відбулася в Головному управлінні Держпродспоживслужби, були детально проаналізовані виявлені недоліки в роботі СОТ «Буревісник», висновки лабораторних досліджень Херсонської регіональної лабораторії ім.проф.Ценковського. Наголошено, що згідно з харчовим законодавством відповідальність несе оператор ринку, так само оператор ринку забезпечує всі необхідні процедури, які унеможливлюють виникнення харчових отруєнь. Серед них – періодичне здійснення лабораторного контролю з ризикоорієнтованим підходом, але не рідше 1 разу на місяць. Законодавство передбачає лабораторний контроль тільки акредитованою лабортаторією.

Також було зазначено, що діти відпочивали у СОТ «Буревісник», який перед початком оздоровчого сезону отримав акт приймання за формою 316/о, що видається для оздоровчих закладів для дорослих, в той час, коли для дитячих оздоровчих закладів саніатрні правила більш суворі. І на це треба зважити.

Представники СОТ «Буревісник» подякували за зауваження та надані консультації та висловили готовність усунути всі недоліки.

Найближчим часом у спортивно-оздоровчому таборі «Буревісник» буде проведено позапланову перевірку щодо усунення всіх зауважень і недоліків, виявлених у роботі оздоровчого закладу. Після цього вирішуватиметься питання стосовно  подальшої його роботи.