Про фітосанітарний стан посівів сільськогосподарських культур в сільгосппідприємствах Херсонської області станом на 09 червня 2017 року

     Розпочалося масове відродження та вихід личинок клопів на колос.

   Обприскування посівів інсектицидами проводять за наявності 2 і більше личинок на кв.м. у посівах сильних і цінних сортів пшениці, на решті посівів – 4-6, в насіннєвому ячмені – 8-10 личинок на кв.м.

   До обробок слід приступити:

  • у південних районах області з 10-11 червня
  • у північних – 12-14 червня
  • у центральних з 10-12 червня

   Закінчити боротьбу рекомендуємо протягом 8 – 10 робочих днів.

   Для визначення необхідності здійснення  хімічних обробок необхідно організувати детальні обстеження кожного поля озимої пшениці і насіннєвих посівів з метою визначення чисельності клопа шкідливої черепашки.

   При прийнятті рішення про необхідність застосування захисних заходів слід враховувати наявність і інших шкідників та їх навантаження на 1 м2 посівної площі.

   У цей період розмножуватимуться та пошкоджуватимуть зерно в колосках злакові попелиці та трипси. За умов теплої сухої погоди (температура повітря 29-30 °С і вологість 35-50%), ці шкідники значно знижуватимуть вагу зерна, що спричинятиме кількісні втрати врожаю. Шкідливість сисних фітофагів зменшуватиметься при огрубінні зерна.

  До боротьби з вищезазначеними шкідниками приступають за наявності: пшеничного трипса – 20-30 личинок на колос, злакових попелиць – 20-30 особин на стебло, п’явиць – 0,5-1,0 екз. на стебло, при ушкодженні 8-10% листової поверхні.

   Для підвищення ефективності при обробках можна застосовувати суміші піретроїдних інсектицидів з фосфорорганічними (Децис, Карате та інші з Бі-58 новий) у половинних нормах витрат. Застосування піретроїдів розраховане на високу початкову їх токсичність, а Бі-58 новий – на тривалішу захисну дію.

   Також залишається загроза поширення грибкових захворювань зернових культур, зокрема борошнистої роси, септоріоза, бурої листкової іржі, кореневих гнилей. Вищевказані хвороби та гельмінтоспоріоз, темно-бура, сітчаста плямистості, розвиватимуться також в посівах ячменю, передусім в загущених посівах на добрих агрофонах.

   Ефективне оздоровлення рослин за швидкого наростання захворювання листкової поверхні та колоса досягається обприскуванням під час формування зернівок альто супер, к.е., 0,4-0,5 л/га, амістаром екстра, 0,5-0,75 л/га, абакусом, мк.е., 1,25-1,75 л/га, аяксом, КС, 0,4-0,6 л/га, бампером супер, к.е., 0,8-1,2 л/га, джерелом, КС, 0,5 л/га, заміром, в.е., 0,75-1,5 л/га, імпактом Т, к.с., 1 л/га та аналогами, колосалем, КЕ, 1 л/га, рексом дуо, к.е. 0,6 л/га,  супрімом 400, в.е., 0,75-1,5 л/га, титулом дуо, ККР, 0,25 л/га, фолікуром, ЕВ, 1 л/га, фальконом, КЕ, 0,6 л/га, фортецею, к.е., 1 л/га.

   При застосуванні пестицидів обов’язково слід враховувати рекомендації його виробника щодо умов застосування препарату, а саме температурного режиму.

   Під час проведення захисних заходів  слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98, правил особистої гігієни та строків застосування пестицидів.